Sveriges Charlotte Kalla har redan ett OS-guld i Pyeongchang. I torsdagens 10 kilometer fristil siktar hon på ett till.
Sveriges Charlotte Kalla har redan ett OS-guld i Pyeongchang. I torsdagens 10 kilometer fristil siktar hon på ett till.

Dagen då allt talar för Kalla

Uppvisningen i OS-premiären är inte allt som talar för Charlotte Kalla i torsdagens 10 kilometer fristil. Ni har väl noterat vilken dag det är?

ANNONS
|

Alla hjärtans dag får snällt maka på sig. Det är dagen därpå, den 15 februari, som är Charlotte Kallas magiska datum.

• För exakt åtta år sedan tog hon sitt första OS-guld, på 10 kilometer fristil i Vancouver.

• För exakt fyra år sedan skidade hon hem ytterligare ett OS-guld genom en bragdartad avslutningssträcka i stafetten i Sotji.

• För exakt tre år sedan vann hon 10 kilometer fritt i världscupen i Östersund.

Favoritdistansen

Och nu är det dags igen. Torsdagen den 15 februari 2018 är Charlotte Kalla guldfavorit på 10 kilometer fritt i OS i Pyeongchang.

ANNONS

- Det är en favoritdistans för mig, säger Charlotte Kalla men tonar snabbt ned favoritskapet.

- Men det är det för många andra också, tror jag. Det har varit väldigt tufft i skejtloppen som har körts i vinter. I Davos var jag till exempel bara åtta, så det är många tjejer som har visat att de kan åka fort på distansen.

Att försöka lura in hennes tränare Magnus Ingesson i datumsnacket är inte det lättaste. Med norrbottniskt lugn säger han:

Inte skrockfull

- Jag är inte så skrockfull, vet du. Hon har bra placeringschanser i alla lopp hon går, det gäller även på torsdag. Men vi fokuserar inte på vilket datum det är när man ska tävla, det där är nog en tillfällighet, säger Magnus Ingesson.

ANNONS

Han säger att Charlotte Kalla är bättre på det mesta den här säsongen – fysiken, grundformen, förmågan oavsett åkstil – och han kan inte undgå att se att hon är i praktslag för tillfället.

- Hon visar ju bra form, och det är väl ingenting som säger att hon ska vika ner sig på fyra–fem dagar. Men det blir ett annat lopp och det är fler som vill vara med och tampas. Det är kanske sex–sju stycken som slåss om medaljerna.

Kalla, som i utklassningsstil vann OS-guld i skiathlon i lördags, har den här säsongen kört fyra 10-kilometerslopp i världscupen med resultatraden 2–8–1–2.

Taggad Kalla

- Vi får se hur det går. Jag vet att det är många som är i bra slag. Vi var ett stort gäng som slog följe i lördags, och ett individuellt lopp blir ju något helt annat än en masstart, säger Kalla.

ANNONS

Det borde vara något positivt. Charlotte Kalla föredrar vanligtvis individuella starter, där hon helt kan fokusera på sin egen insats.

- Nu får vi helt lägga upp allt efter egen förmåga så det gäller att spendera krafterna på ett bra sätt. Jag vill hitta känslan som jag hade under lördagen, där åkte jag med väldigt mycket kontroll.

Magnus Ingesson konstaterar i alla fall att Charlotte Kalla ser taggad ut inför fristilsmilen.

- Nog verkar hon gå igång på det här alltid, det är ju tävling. Så det behöver man nog inte vara orolig för, säger han.

Pyeongchang, TT:s utsände

ANNONS