Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alhassan Yusuf utses till årets spelare av GP.  Bild: Bildbyrån
Alhassan Yusuf utses till årets spelare av GP. Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Därför är Alhassan Yusuf årets spelare i Göteborg

Alhassan Yusuf är årets spelare i Göteborgsfotbollen enligt oss på GP-sporten. En välförtjänt utnämning till en gränslös fotbollsspelare som under 2019 tog Göteborgspubliken med storm. Frågan för dagen: Vad blir nästa destination på denna uppseendeväckande fotbollsresa?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Pris handlar alltid om kriterier. 2019 kunde vi ha valt IFK Göteborgs Robin Söder, som var ett mål från att vinna den allsvenska skytteligan, Örgrytes IS Gustav Ludwigson som vann superettans poängliga, Göteborg FC:s Rebecka Blomqvist som vann damallsvenskans poängliga eller Elin Rubensson som ledde Göteborg FC till cuptitel, andraplats i damallsvenskan och var ordinarie i det landslag som tog brons i VM.

Vi hade också kunnat välja 50-miljonersmannen Benjamin Nygren eller yrvädret Patrik Karlsson Lagemyr. Båda föll dock bort ur diskussionen på grund av halva säsonger.

I stället fastnade vi för en spelare som i kombination med enastående prestationer har haft den allra brantaste utvecklingskurvan.

Inför säsongen visste knappt någon vem Alhassan Yusuf var.

I slutet av sommaren var spelaren som hämtades från den nigerianska fotbollsakademin Tiki Taka vintern 2018 "Hasse" med alla i och runt IFK Göteborg.

2019 började dock så där.

LÄS MER: Alhassan Yusuf är årets spelare i Göteborg

Det var mot AIK han tog nästa steg

En skada i träningsmatchen mot Odd i Prioritet Serneke Arena i januari höll honom borta från all fotboll i viktiga försäsongsveckor.

Efter att den allsvenska debuten hade klarats av under hösten 2018 kom genombrottet som vänstermittfältare mot Helsingborg inför 13 340 åskådare på Ullevi 22 april.

Insatsen var sensationell. Efteråt tilltog ”Hasse-febern".

Den ökade ytterligare efter insatsen mot AIK veckan därpå.

IFK Göteborg vann med 3-0 och Alhassan Yusuf dominerade mittfältet i sin första match från start som central mittfältare i allsvenskan.

Den prestationen var än mer anmärkningsvärd.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi kunde efter det inte längre hålla sin 18-årige supertalang utanför startelvan. Där blev han kvar.

En sällsynt begåvad fotbollsdiamant

Vad som gör Alhassan Yusufs prestation än mer remarkabel är i vilket sammanhang den utfördes.

Inför säsongen tippades Blåvitt av många, inklusive undertecknad, som ett bottenlag. ”Hasses” hundraprocentiga insatser, enorma löpkapacitet och noggranna passningsspel hade stor del i att resultaten under våren tog laget till toppen.

Efter en kortare svacka avslutades hösten med två mål och en assist mot Östersund på Gamla Ullevi. Det var årets personliga höjdpunkt för 19-åringen.

Var resan fortsätter vet ingen. Premier League-klubben Wolverhampton var i somras mycket nära att skriva kontrakt direkt.

Helt klart är att IFK Göteborg under året har haft en sällsynt begåvad fotbollsdiamant i sin trupp.

Enligt oss på GP-sporten var Alhassan Yusuf 2019 årets spelare i Göteborg.

Plus

Efter premiären mot Eskilstuna var de flesta ense. IFK Göteborg 2019 är inte ett dugg bättre än 2018. Sedan kom matchen mot Elfsborg och senare segern mot regerande mästarna AIK. I den matchen var Alhassan Yusuf bäst av alla. En fotbollskaramell att vårda i minnet.

Minus

Som alla unga spelare hade Alhassan Yusuf under sin första hela seniorsäsong en kortare svacka. Från en mycket hög nivå presterade ”Hasse” under hösten på mänsklig nivå.

LÄS MER: Här är årets Göteborgselva: "En av allsvenskans bästa"

Motivering:

Gick under 2019 från i princip okänd till spelaren på allas läppar. Han inte bara slog sig in i IFK Göteborgs startuppställning, Alhassan Yusuf dominerade stundtals mittfältet och bidrog till att föra Blåvitt till tidiga och viktiga segrar mot Helsingborg, AIK, Norrköping och Häcken. Säsongen kröntes med två mål mot Östersund. 19 år gammal går Alhassan Yusuf från Hearts och Tiki Taka en mycket ljus fotbollsframtid till mötes.