Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Cykelstjärna väckt ur koma

Den nederländske cyklisten Fabio Jakobsen kraschade på mållinjen av världstourtävlingen Tour de Pologne under onsdagen.
23-åringens belgiska stall Deceuninck–Quick-Step meddelade under torsdagen att läget är "allvarligt men stabilt" och på fredagen kom beskedet att Jakobsen väckts ur koman.

23-åringe Fabio Jakobsen gick i mål som delad etta under den första etappen av Polen runt i Katowice under onsdagen men körde ihop med landsmannen Dylan Groenewegen, åkte över en reklamskylt och kolliderade med en kameraman.

Den nederländske cyklisten har under fredagen väckts ur sin koma efter den allvarliga kraschen.

"Vi har goda nyheter från sjukhuset i Sosnowiec! Fabio Jakobsen är vaken ur sin koma. Tillståndet beskrivs som bra", skriver tävlingsarrangören på Twitter.

– Han är vid medvetande. Han reagerar på anvisningar och andas utan hjälp. Blodtrycket är normalt. Vi är väldigt glada, säger sjukhusdirektören Pawel Gruenpeter enligt AFP och fortsätter:

– Om han överlevde ett så kraftigt fall kommer han säkerligen att komma tillbaka till sporten.

Enligt läkare ska Jakobsen kunna lämna sjukhuset inom några veckor men enligt hans stall Deceuninck–Quick-Step väntar ”lång och svår” rehabilitering för 23-åringen.

Jakobsens tillstånd beskrevs först som livshotande men sedan har prognoserna blivit mer positiva de senaste dagarna.

”Allvarligt men stabilt

Under torsdagen meddelade Deceuninck–Quick-Step att läget var ”allvarligt men stabilt”.

Enligt stallet har undersökningar varken visat hjärn- eller ryggradsskador. Man skrev att han under natten mot torsdag genomgått ansiktsoperation.

Stallchefen Patrick Lefevere säger enligt Sportbladet till belgisk radio att ”alla ben i ansiktet är brutna".

Under torsdagen kom också beskedet att Deceuninck–Quick-Step polisanmäler Dylan Groenewegen för händelsen och polska åklagare undersöker nu om en utredning bör startas.

– Vi kommer inte att släppa det här, säger Lefevere enligt cyclingnews.com.

Stallchefen kritisk

Det internationella cykelförbundet UCI, publicerade under onsdagen ett uttalande där man fördömer händelsen som farligt beteende och anklagar Groenwegen, 27, för att ha orsakat kraschen. Man har också diskvalificerat honom från tävlingen.

"Den tävlande som orsakade olyckan körde felaktigt, eftersom han såg att någon var på väg förbi på högersidan och började köra åt höger", säger tävlingsdirektören Czeslaw Lang.

Deceuninck–Quick-Step-chefen Patrick Lefevere uttalade sig under onsdagen också kritiskt mot Dylan Groenewegen. Han skriver på Twitter att beteendet är kriminellt och att Groenewegen borde sättas i fängelse.

– Det var en väldigt smutsig handling från Groenewegen. Jag har tittat på sprinten ett flertal gånger och kan inte förstå varför han gjorde så, säger han enligt AFP.

Dylan Gronewegen har på sin twitter kommenterat händelsen.

"Jag finner inte ord som beskriver vad jag känner för Fabio och de andra som drabbades av kraschen. Just nu är Fabios hälsa det viktigaste, jag tänker på honom hela tiden."

Dylan Groenewegen. Arkivbild. Bild: FREDRIK VARFJELL
Dylan Groenewegen. Arkivbild. Bild: FREDRIK VARFJELL

Flera inblandade

I kraschen var flera cyklister och funktionärer inblandade men för de övriga ska det röra sig om lindriga skador.

Jakobsen ses som en framtida stjärna och blev i fjol känd för den breda massan när han vann två etapper på Vuelta a España, ett av de största loppen inom cykelsporten.

Även förra året drabbades Polen runt av en otäck olycka då den belgiska talangen Bjorg Lambrecht avled efter en krasch på den tredje etappen.