Cricketen växer explosionsartat: "Får förfrågningar hela tiden"

ANNONS
|

Cricketen växer så det knakar i Sverige. På några år har antalet klubbar och utövare mångdubblats. 2012 fanns det 13 klubbar i landet, i dag är den siffran drygt 60 och antalet utövare har under samma tid ökat från några hundra till omkring 2000. De flesta nya spelarna har kommit till Sverige från länder där cricket är en storsport. För många betyder cricketen både att få känna sig hemma i ett nytt land och en chans att lite snabbare komma in i samhället.

– Det betyder mycket att få fortsätta med det man älskar när man kommer hit. Och många kommer från länder med annan kultur än i Sverige. Vi berättar mycket om hur det är här och lär dem i svensk kultur. Exempelvis om vi säger att träningen börjar en viss tid kommer vissa en halvtimme sent och då säger vi att så fungerar det inte här, man kommer i tid, säger Shiv Pratap Singh.

ANNONS

Klubben växer ständigt

När Shiv Pratap Singh kom till Göteborg från Indien 2008 ville han fortsätta med sporten han älskar. Han hittade till stans då enda cricketklubb. Göteborgs cricketklubb hade då bara ett fåtal medlemmar och svårt att hålla igång sin verksamhet. Han engagerade sig i klubben och tillsammans med andra som ville att sporten skulle ha en framtid i Göteborg fick de klubben på fötter igen. Idag är han ordförande i klubben som nu har omkring 100 medlemmar och ständigt växer.

– Jag får hela tiden förfrågningar från folk som vill börja spela.

"En sport för svenskar också"

Internationellt är cricket en gigant bland sporter. I de stora cricketnationerna, som England, Pakistan och Indien, kan matcher hålla på i dagar och miljontals fans följer matcherna. I Sverige är det fortfarande en sport i startgroparna. Många klubbar består bara av ett lag och det finns ingen liga för damer. Fler tjejer börjar dock hitta till sporten och efter sommaren hoppas Shiv Pratap Singh att klubben kan starta ett tjejlag. I framtiden tror han att cricket kan bli en ny storsport i Sverige.

– Jag tror det är en sport för svenskar också om de började spela. Många är intresserade men vet inte så mycket om sporten. Vi måste bara introducera det så kan Sverige bli riktigt bra. Om alla bara kände till och förstod det skulle alla älska cricket.

ANNONS

"Det finns mycket passion i cricket"

Shiv Pratap Singh berättar att han vid sidan av cricket är intresserad av både fotboll och tennis. Men måste han välja skulle han inte tveka.

– Vissa säger att fem dagar är länge men jag kan kolla på cricket i tio dagar. I fotboll är det två lag som under 90 minuter ska göra mål och kanske blir det inget mål och kanske blir det några stycken. I cricket är varje sekund spännande och det kan alltid hända något. Det finns mycket passion i cricket.

Cricket i Sverige

  1. 2015 röstades Svenska cricketförbundet in i Riksidrottsförbundet.
  2. I sommar finns sporten för första gången med under SM-veckan.
  3. Det finns olika matchformat där den största skillnaden är längden på matcherna. Det vanligaste formatet i Sverige är T20 där en match varar omkring tre timmar. Det finns också seriespel i endagarscricket i Sverige.
  4. Cricket spelas i Sverige i flera divisioner där T20 Elitserien är det högsta. Förra året blev Göteborgs cricketklubb svenska mästare efter finalseger mot Märsta cricketklubb. Från och med i år är den största turneringen Svenska cricketcupen, där semifinaler och finaler spelas under SM-veckan i Borås i juli. Ett gruppspel där lag från alla divisioner lottats in spelas i början av juni för att få fram fyra semifinallag. I gruppspelet ingår runt 40 lag.
ANNONS