Manchester City-supportrarna stormade planen efter att klubben säkrat fjärde raka titeln.
Manchester City-supportrarna stormade planen efter att klubben säkrat fjärde raka titeln. Bild: Dave Thompson/AP/TT

City skrev historia – fjärde raka titeln

Manchester City är historiskt. Klubben tog under söndagen sin fjärde raka Premier League-titel efter att ha besegrat West Ham med 3–1 på hemmaplan.
– Det är svårt att sätta ord på det här, säger tvåmålsskytten Phil Foden i Viaplays sändning.

ANNONS

När domare John Brooks satte pipan i munnen för sista gången kunde hemmafansen på Etihad Stadium konstatera att deras ljusblåa lag vunnit sin fjärde raka ligatitel, och därmed är historiskt.

Inget annat engelskt herrlag har lyckats vinna fyra raka ligatitlar i den engelska högstaligan i fotboll, och Manchester City har nu vunnit sex av de sju senaste Premier League-säsongerna.

Dramatisk slutomgång

Men det blev en dramatisk sista omgång på söndagen. Förutsättningarna inför den avslutande omgången var klara. Om City slår West Ham, vinner de ligan. Om de i stället tappar poäng, samtidigt som Arsenal slår Everton hemma på Emirates Stadium, är det Londonlaget som får lyfta bucklan.

ANNONS

Men redan efter 88 sekunder såg det ut som att publiken och tittarna skulle bli rånade på dramatiken. Phil Foden gjorde ett riktigt drömmål när han gav Manchester City en tidig ledning. 1–0 blev också 2–0, även det av Foden, och när Arsenal några minuter senare hamnade i underläge mot Everton såg det ut att vara så gott som klart.

Satte spiken i kistan

Det var det inte, och i halvtid levde det hela fortsatt efter både en West Ham-reducering och en Arsenalkvittering. Men när Rodri satte dit 3–1 till Manchester City efter en knapp timmes spel blev det hela mindre dramatiskt på nytt.

West Ham lyckades dock aldrig svara, Manchester City vann med 3–1 och kan titulera sig mästare i Premier League säsongen 2023–24.

– Vi har skrivit in oss i historieböckerna. Inget annat lag har gjort det här förut. Titta bara vad det här betyder för supportrarna och för oss. Vi har jobbat hela året för det här, och det betyder så mycket att få dela det med supportrarna, säger Phil Foden i Viaplays sändning.

Supportrarna stormade

Därmed spelar det ingen roll att Kai Havertz satte dit ett avgörande för Arsenal i slutminuterna, vilket innebar en 2–1-vinst.

Redan innan matchen var slut på Etihad försökte flera supportrar storma planen, men spelarna fick mana till lugn i några ynka sekunder till. När domaren sedan blåste av utbröt vilt jubel och planen invaderades av hemmasupportrar.

ANNONS

I andra änden av tabellen står det också klart att Luton nu även officiellt åker ur Premier League. Det krävdes en mirakulös insats för att stanna kvar, och efter en 2–4-förlust mot Fulham är de klara för spel i Championship nästa säsong. Sedan tidigare är det klart att Burnley och Sheffield United också åker ur.

Arsenal kom nära, men lyckades inte sno titeln från Manchester City.
Arsenal kom nära, men lyckades inte sno titeln från Manchester City. Bild: Alastair Grant/AP/TT
ANNONS