Christiaan Bezuidenhout drack råttgift – var minuter från döden

Han blir ett allt större namn i golfvärlden. Men att Christiaan Bezuidenhout, 26, skulle vara vid liv i dag var inte säkert. Detta efter att han som liten drack råttgift.
– Det var en fråga om minuter, säger han till The Guardian.

ANNONS
|

Proffsgolfaren har i dag inget minne av vad som hände vid det tillfället som skulle komma att påverka hela hans liv.

När han var två år gammal följde han med sina föräldrar till ett möte i en företagspark. Då skulle hans barnsliga instinkter bli ödesdigra.

– Det stod en öppen Cola-burk med råttgift i. På något sätt lyckades jag öppna den och ta en klunk. På sjukhuset berättade de för mina föräldrar att de kom in precis i tid. Det var en fråga om minuter.

LÄS MER: Rory McIlroys kritik mot Donald Trumps hantering av coronapandemin

Påverkade talförmågan

Bezuidenhouts nervsystem påverkades markant och det märktes mest på hans tal. Han utvecklade en stamning som hänger med honom än i dag även om han gör sig förstådd lätt i intervjuer, exempelvis.

ANNONS

– Det var bara halvvägs genom grundskolan och jag började bli mer och mer medveten om min stamning och saker som det. Jag träffade ett antal talpedagoger. Jag var lite av en ensamvarg när jag växte upp och gjorde mestadels min egen grej varje dag. Ett par gånger drev folk om det (stamningen), tyckte det var roligt. Det var inte alltid lätt.

LÄS MER: Jättesuccé för golfen i Göteborg

Den numera 26-årige golfaren växte upp i en golffamilj. En sport som var perfekt för en som gillade att vara själv.

När han var 15 år medicinerade han regelbundet till följd av incidenten med råttgiftet. Det var också runt den här tiden i livet han började bli riktigt duktig i golf – han vann tävling på tävling i hemlandet Sydafrika. Och när man vinner brukar man också hålla ett segertal under prisceremonin men i och med talsvårigheterna var det ingenting Bezuidenhout utsatte sig för. Det var för jobbigt.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Göteborgs golfbanor

Bezuidenhout fick en tankeställare

För sex år sedan kunde hans golfkarriär varit över om han inte valt att vända en motgång till något positivt. Det var nämligen då som han till en början stängdes av i två år, som senare kortades ner till nio månader för att det inte ansågs hjälpa spelet, efter att ha testats positivt för en otillåten substans i kroppen som skulle ta bort ångest och hjälpa mot stamningen. Det var också någonting som var utskrivet till honom av just den anledningen.

ANNONS

LÄS MER: Möt Marcus och Frida Kinhult – Golfsveriges hetaste syskonpar

– Många gånger när min telefon ringde brydde jag mig inte om att svara för att jag visste att jag skulle behöva prata. Det var så många gånger jag ville vara med i konversationer men inte kunde. Efter avstängningen accepterade jag det bara – detta är den jag är och om du inte gillar det så må så vara. Det var en tankeställare för mig. Det var ganska mycket negativitet och folk som sa att jag hade tagit substanser för att det skulle hjälpa mig och ge mig fördelar i spelet. Jag bestämde mig för att visa folk att jag kunde spela bra även utan dem. Jag jobbade väldigt hårt under de nio månaderna, säger Christiaan Bezuidenhout.

Fakta om Christiaan Bezuidenhout

Ålder: 26

Nationalitet: Sydafrikan

Segrar på Europatouren: 1 (2019)

Rankad i världen: 47:a

Källa: Europeantour.com och owgr.com

ANNONS