Riksidrottsmötet gick emot styrelsens förslag och välkommande söndag förmiddag cheerleadingen i RF. Arkivbild.
Riksidrottsmötet gick emot styrelsens förslag och välkommande söndag förmiddag cheerleadingen i RF. Arkivbild.

Cheerleading in i RF: "Vi vann guld"

Ombuden på helgens Riksidrottsmöte gick emot styrelsens förslag. Cheerleadingen får komma in i Riksidrottsförbundet (RF) medan Friskis får svettas lite till.

ANNONS
|

Tolv ansökningar om medlemskap var uppe för debatt på RF:s riksmöte i helgen. En av dem är Cheerleadingförbundets.

Trots att förbundsstyrelsen yrkat om avslag på deras ansökan lyckades Cheerleadingförbundet få uppbackning från ombuden och kan nu kalla sig ett eget förbund inom RF.

- Vi behövde det här för att bli erkända som en egen idrott och egen sport. Vi har nära 11000 unga tjejer som den här bekräftelsen är väldigt viktigt för, säger Katarina Eriksson.

ANNONS

För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen och Cheerleadingförbundet hoppas nu att deras medlemskap i RF kan leda till nya framgångar.

Välkommen

Björn Eriksson, ordförande i RF menar inte att ombuden gick emot styrelsen.

- Alla beslut vi föreslog följde man, med två undantag, säger Björn Eriksson, ordförande i RF.

- När det gäller cheerleading tycker jag mycket väl att man kan leva med det. Det är en fungerande idrott, men de kanske inte helt uppfyller kriterierna, säger Björn Eriksson.

Eriksson har tidigare lyft frågan att antalet specialförbund i RF inte kan fortsätta öka eftersom administrationskostnaderna då blir för höga.

- Poängen är att se till att administrationskostnaden inte far iväg. Kongressen gjorde bedömningen att det här var ett fall som var okej och det finns ingen anledning för mig att hänga med huvudet för det. Det hade varit värre om man hade godkänt ett stort antal förbund för då hade det känts oroligt, säger han.

ANNONS

Friskis får vänta

Den enda ansökan förbundsstyrelsen tyckte skulle tillstyrkas var Friskis & Svettis, som i dag ingår i Friidrottsförbundet. Men så blev det inte. Det blev dock inget avslag heller, förslaget skickades i stället på återremiss för senare behandling.

- Vi tyckte det var moget för beslut nu, men det är ju en bedömning, säger Björn Eriksson.

Stämman beslutade också om nya villkor för att vara medlem i RF, villkor som även gäller invalda medlemmar. Det resulterade i att förbund för första gången uteslöts från RF.

Fram till i dag har RF:s tre miljoner medlemmar och 22000 föreningar varit indelat i 71 specialförbund. Men både Kälksportförbundet och Landhockeyförbundet fick lämna eftersom de har för få föreningar för att uppfylla villkoren för medlemskap.

Styrelsen fick även mandat att göra om bidragssystemet och Padelförbundet röstades in som medlemmar i idrottens studieförbund, SISU Idrottsutbildarna.

TT

Fakta: Beslut från stämman

Dessa förbund fick avslag på sin ansökan om att bli ett eget förbund:

Svenska bodybuildning- och fitnessförbundet

Svenska bridgeförbundet.

Svenska padelförbundet.

Svenska e-sportförbundet.

Svenska förbundet för funktionell fitness.

Svenska kanotslalomförbundet.

Sverige lacrosse.

Svenska surfförbundet.

ANNONS