Uefas:s ordförande Aleksander Ceferin. Arkivbild.
Uefas:s ordförande Aleksander Ceferin. Arkivbild. Bild: Richard Juilliart AP/TT

Ceferins svar efter regnbågskritiken: Populism

Uefa har fått svidande kritik efter beslutet att inte tillåta att Allianz Arena lyses upp i regnbågsfärger under Tysklands match mot Ungern. Nu svarar ordföranden Aleksander Ceferin.
– Vi vill inte bli utnyttjade i populistiska syften, säger han.

ANNONS

Tanken med en lysa upp Allianz Arena i regnbågsfärger, i samband med kvällens match mellan Tyskland och Ungern, var att ge stöd åt HBTQ-personer i Ungern efter att en ny lag i landet förbjuder "främjandet" av homosexualitet till minderåriga. En manifestation som stoppades av det europeiska fotbollsförbundet Uefa – och som möttes av kritik både från politiker och spelare.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas skrev på Twitter:

"Det är sant att fotbollsplaner inte handlar om politik. Det handlar om människor, om rättvisa, om tolerans. Därför skickar Uefa fel signaler".

Även Frankrikes president Emmanuel Macron reagerade mot Uefas beslut.

Belgien markerar

Det belgiska landslaget markerade genom att hänga en pride-flagga på sin träningsanläggning.

ANNONS

– Vi håller inte alls med Uefas beslut, säger talespersonen Stefan van Loock.

Belgarna planerar också någon form av manifestation under sin åttondel på söndag, där Sverige är en möjlig motståndare.

– Vi funderar på hur vi alla kan visa upp regnbågen under matchen, men vår kapten kommer åtminstone att ha den på sin bindel.

Uefa svarar

Uefa å sin sida förklarade sitt beslut med att man är en politiskt och religiöst neutral organisation.

"Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den ungerska regeringen – måste vi avslå den", skrev Uefa i ett uttalande.

Och ordföranden Aleksander Ceferin avfärdar kritiken från de politiska topparna som "populism".

– Uefa ska inte användas som verktyg för politiker. Vi vill inte bli utnyttjade i populistiska syften, säger han till tyska tidningen Die Welt.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som också är förste vice president i Uefas exekutivkommitté, säger till Fotbollskanalen att han inte haft något med beslutet att göra, men att han står bakom Ceferin i frågan.

"”Hänvisar till det som Uefa-presidenten framförde som talesperson för Uefa och som jag stöttar. Har inget ytterligare att tillägga i dagsläget”, säger han.

Men påtryckningarna verkar ändå ha fått något slags gehör. För under onsdagen meddelade Uefa att man byter logga till en med regnbågsfärger.

ANNONS

"För Uefa är regnbågen inte en politisk symbol utan ett tecken på vårt starka engagemang för ett mer öppet och inkluderande samhälle," skriver man i ett pressmeddelande.

Man hävdar att det i själva verket var den tyska ansökan som var politiskt motiverad.

Scandinavium sluter upp

I Göteborg kommer Scandinavium att lysas upp i regnbågsfärger, liksom flera arenor runt om i München och Tyskland. Och även om inte Allianz Arena kan lysas upp av regnbågsflaggor uppmanas publiken, i ett upprop på Twitter, att göra en mänsklig regnbågsflagga inne på arenan genom sina tröjor.

Som en motreaktion har flera ungerska fotbollsklubbar beslutat att lysa upp sina arenor i den ungerska flaggans färger rött, vitt och grönt. Det är ordföranden i Ferencvaros, Gabor Kubatov, som ligger bakom uppropet. Han är vice ordförande i premiärminister Viktor Orbans parti Fidesz. Andra klubbar som hänger på initiativet är MTK i Budapest och DVSC i Debrecen som också har kopplingar till politiker i Fidesz.

ANNONS