Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Steven Caulker, till vänster i randigt. Arkivbild

Caulker: "Övervägde självmord"

För fem år sedan gjorde han mål mot Sverige i sin landslagsdebut. Nu är Steven Caulker, 25, den senaste i en rad fotbollsstjärnor att öppna upp och ställa psykisk ohälsa i strålkastarljuset.

När den tyske landslagsmålvakten Robert Enke tog sitt liv år 2009 fick fotbollsvärlden upp ögonen för depression och psykisk ohälsa bland utövarna på den högsta nivån. Sedan dess har flera spelare kommit fram och berättat om bristande kunskap i ämnet inom fotbollen, både utomlands (som målvakten Steve Harper) och i Sverige (allsvenska mittfältaren Ivo Pekalski).

Queens Park Rangers mittback Steven Caulker är det senaste namnet på den listan. Den tidigare landslagsbacken – 25-åringens enda landskamp för England kom då Zlatan Ibrahimovic gjorde fyra mål i 4–2-matchen på Friends arena 2012 – berättar hur han mådde på lån hos Southampton för 1,5 år sedan.

"Var helt borta"

- Jag insåg att jag var helt borta mentalt. Min karriär stod stilla och jag försökte prata med någon. Läkaren där försökte hjälpa mig men resten uppmanade mig att "uttrycka mig" på planen. Ingen förstod hur jag mådde, säger Caulker i en intervju med The Guardian.

- Fotbollen är inte bra på att ta hand om psykisk ohälsa.

Caulker inledde sin karriär i Tottenham och berättar att problemen kom redan då, efter en petning.

- Då började jag spela (om pengar) varje dag. Smärtan efter att ha förlorat alla pengar och skammen som följde åt upp mig. Så jag började supa till att jag inte kände något mer. Jag var avdomnad, men hade tappat kontrollen.

"En mörk tid"

Efter perioden hos Southampton säsongen 2015–2016, Caulker var ett tag hos Liverpool samma säsong, har han varit i London med QPR i Championship. Men det har inte blivit en enda match sedan oktober.

- I december spelade jag en sista gång och förlorade en helvetes massa pengar. Då förstod jag att jag inte kunde vinna. Det fanns ingen snabb lösning, jag kunde inte drömma om att rädda världen med en bra kväll vid rouletthjulet längre. Det var bara fantasier. Jag övervägde ofta självmord då. Det var en mörk tid.

Nu mår Steven Caulker bättre, trots att han snart är kontraktslös och har spelat bort 70 procent av sina pengar. Han har slutat satsa pengar och dricka alkohol och får nu gehör för sin historia hos spelarfacket, PFA.

- Vi måste se till att vi kan ge spelare det stöd de behöver, säger spelarfackets representant Michael Bennett.