Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Caijsa Hennemann är första svenska att vinna silver för både 16- och 18-åringar. Bild: tenniseurope.org
Caijsa Hennemann är första svenska att vinna silver för både 16- och 18-åringar. Bild: tenniseurope.org

Caijsa Hennemann tog silver på junior-EM i tennis

Det 18-åriga tennislöftet Caijsa Hennemann kammade hem ett silver när junior-EM i tennis avgjordes i schweiziska Klosters.
Silvret var svenskans andra sedan hon även nådde final som 16-åring.
– Det är något av det största jag varit med om, säger hon.

Junior-EM i tennis avgjordes i förra veckan och redan inför turneringen var 18-åriga Caijsa Hennemann från Ullevi TK ett av de största svenska hoppen. Efter att två år tidigare nått final i klassen för sextonåringar siktade hon nu ännu högre.

– Den gången var jag glad och nästan helt chockad av min prestation. Nu var jag medveten om att jag har kapacitet att slå alla så nu kunde jag gå för guld, säger Caijsa Hennemann.

Höjden ett bekymmer

Årets junior-EM spelades i schweiziska Klosters som ligger på en höjd av omkring 1200 meter ovanför havsytan, vilket vållade en del problem för spelarna. Men för Caijsa Hennemanns del var det inte konditionen som var det svåra.

– Eftersom det var så tunn luft så var det knepigaste att kontrollera bollarna som flög lättare. Vi var annars på plats fyra dagar i förväg som jag hann anpassa mig konditionsmässigt, säger hon.

Turneringen kunde ha tagit slut redan i åttondelsfinalen mot israeliskan Shavit Kimchi. Caijsan Hennemann förlorade första set med klara 1–6 och låg under i det andra med 0–4. Då tog hon sig samman.

– Jag rykte upp mig och vann två raka set. Det stärkte mig inför fortsättningen, säger hon.

Historiskt silver

Snart hade hon tagit sig ända till final mot Anna Kubareva från Vitryssland. Finalen blev turbulent då den fick flyttas inomhus på grund av regnet.

– Att spela på gummigrus istället för vanligt grus är ingenting jag är van vid, säger Caijsa Hennemann.

Anna Kubareva vann så småningom finalen med 6–2, 7–6 (7–5) och Caijsa Hennemann fick nöja sig med en ny silvermedalj. Prestationen blir ännu större av att hon är enda svenska någonsin att ta silver på EM både för 16- och 18-åringar.

Hon har även en kvartsfinal i Franska Öppna för juniorer på meritlistan, samt så fick hon ett Wild Card till seniortävlingen i Båstad tidigare i sommar. Nu väntar lag-EM i Rumänien innan hon gör sin sista juniortävling i US Open i september.

– Nästa år kommer jag satsa helt på WTA-touren. Det blir spännande och jag hoppas jag kan fortsätta utvecklas, säger tennislöftet från Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.