Gotevents vd Lotta Nibell. Foto: Bildbyrån
Gotevents vd Lotta Nibell. Foto: Bildbyrån

Budgetmissen: Så glömde Gotevent 3,5 miljoner

Oklarhet om vem som skulle betala vad inom Göteborg stad utgör en del av underskottet efter Rid-EM. GP kan avslöja att det handlar om 3,5 miljoner – som saknades i budgeten.  – Jag visste inte att det låg på oss, säger Lotta Nibell, vd för Gotevent.

ANNONS
|

Räkningar för kostnader som andra kommunala bolag och förvaltningar haft i form av arbete och tjänster under Rid-EM börjar landa hos Gotevent.

Totalt handlar det om kommunalt interna fakturor på drygt 15, 5 miljoner kronor.

Av den summan är det närmare 3,5 miljoner kronor som inte fanns med i budgeten:

Parkeringsbolaget tog 100 000 kronor om dagen för hyra (inkomstbortfall) för P-platsen vid Valhalla. Summa: 2,2 miljoner.

Idrott- och föreningsförvaltningens nota för hyra av Heden slutade på närmare 1,5 miljon – och då var det ändå extrapris.

Hade det var en renodlad kommersiell verksamhet på ytan hade Gotevent belastats med ytterligare cirka två miljoner kronor.

ANNONS

Inte med i budgeten

Men kostnaden på 3,5 miljoner fanns alltså inte med i budgeten för ett år sedan.

Det var då en extern revision konstaterade att underskottet inför EM i ridsport var 17 miljoner. I själva verket låg underskottet någonstans mellan 20 och 22 miljoner.

Lotta Nibell, som tillträdde som vd våren 2014, säger:

– Jag visste inte att hyran inte var med – jag bara förutsatte att den var budgeterad från början. Nu kom beskedet i ett läge då budgeten redan var rejält ansträngd, säger Lotta Nibell och fortsätter:

– Med facit i hand skulle jag givetvis ha satt ner foten och betonat att budgeten totalt sett var undermålig. Det gjorde jag inte. Istället fortsatte vi att gneta på. Att jag inte markerade allvaret då ångrar jag i dag, säger hon till GP.

När GP i början av året skrev att rubriceringen ”kostnader inom staden” utgjorde fem miljoner av underskottet var Håkan Linnarsson (S) en av de politiker som reagerade starkast.

Politikern:"Ingen hjärnkirurgi"

Linnarsson, ordförande för Göteborg & co kommunintressant AB, menade att politikerna borde se helheten och hitta lösningar och samarbeten mellan bolagen i staden.

_ Det krävs knappast hjärnkirurgi för att hitta ett system som fungerar. Nu påminner det hela snarare om Ebberöds bank, sa Linnarsson då till GP.

ANNONS

Nu är ”hans” bolag, Göteborg & co, det kommunala bolag som skickat den saftigaste internräkningen till Gotevent: över fem miljoner kronor för marknadsföring.

Välkomnar extern granskning

På frågan om summan är rimlig säger han:

– För mig är det i det här läget omöjligt att säga vad som är rimligt eller inte. Men att Gotevent underskattat ett antal kostnader långt in i projektet, står klart. Jag välkomnar den externa genomlysning som ska göras, säger han.

Totalt är underskottet för EM minst 55 miljoner kronor.

ANNONS