Brittney Griner fast i Ryssland – riskerar fängelse

Basketstjärnan Brittney Griner är fast i Ryssland. Nu riskerar hon tio år i fängelse – samtidigt som USA kämpar febrilt med att få hem henne.
– När en amerikan blir gripen någonstans i världen kommer vi såklart vara redo, säger landets utrikesminister Anthony Blinken enligt Reuters.

ANNONS

Det är inte helt ovanligt att spelarna i damernas basketliga i USA, WNBA, väljer att spela i Ryssland när ligan har vinteruppehåll. Av den anledningen befann sig den tvåfaldige OS-mästarinnan Brittney Griner i landet.

Men nu är hon fast i Ryssland.

31-åringen ska nämligen blivit gripen på en flygplats Moskva efter att det ryska tullverket hittat cannabisolja till e-cigaretter i hennes väska. Det hela ska ha skett förra månaden, men enligt Reuters är det oklart när i februari som hon greps.

Enligt nyhetsbyrån meddelar tullverket i Ryssland att innehav av cannabisolja innebära hela tio år i fängelse.

ANNONS

– Vi är medvetna om Brittney Griners situation i Ryssland och håller nära kontakt med henne, hennes juridiska representation i Ryssland, hennes familj, hennes lag samt WNBA och NBA, säger Griners agent Lindsay Kagawa Colas enligt Reuters.

USA kämpar för att få hem Griner

Nu pågår ett febrilt arbete för att få hem Griner till USA igen. Landets utrikesminister, Antony Blinken, har nu blivit inkopplad av president Joe Bidens administration.

– När en amerikan blir häktad någonstans i världen kommer vi såklart vara redo för att bidra med så mycket stöd vi kan och då är Ryssland inkluderat, säger Blinken.

Han fortsätter:

– Vi har en ambassad-grupp som jobbar med andra amerikaner som är häktade i Ryssland. Vi gör allt vi kan för att se till så att deras rättigheter respekteras.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Olivier Douliery

Rysslands invasion av Ukraina gör det extra svårt för USA att agera då sanktioner har gjort att Moskva är mer isolerat från västvärlden än tidigare. Därav har amerikaner avråtts från att åka till landet, eftersom ambassaden har begränsade möjligheter att hjälpa sina medborgare, det skriver Reuters.

Oron: Griner är öppet homosexuell

Det finns även en annan faktor som oroar: Brittney Griner är nämligen öppet homosexuell – och alltså fast i ett land där hbtq-personer är en utsatt minoritet.

ANNONS

– Våra tankar går till Brittney Griner, hennes anhöriga och lagkamrater under denna tuffa tid, säger en talesperson för Athlete Ally, en organisation som jobbar för hbtq-personers rättigheter inom sport, enligt Reuters.

– Brittney har länge varit en stark jämställdhetsröst för hbtq+. Nu är det viktigt att vi använder vår samlade röst för att få hem henne till sin familj snabbt och säkert.

Brittney Griner är öppet homosexuell, vilket skapar oro med tanke på att hon nu är fast i ett land där hbtq-personers rättigheter inskränks.
Brittney Griner är öppet homosexuell, vilket skapar oro med tanke på att hon nu är fast i ett land där hbtq-personers rättigheter inskränks. Bild: Michael Conroy
ANNONS