Paolo Rossi jublar efter sitt andra av tre mål mot Brasilien i fotbolls-VM 1982. Rossis hattrick tog Italien till semifinal på Brasiliens bekostnad.
Paolo Rossi jublar efter sitt andra av tre mål mot Brasilien i fotbolls-VM 1982. Rossis hattrick tog Italien till semifinal på Brasiliens bekostnad. Bild: AP/TT

Brasiliens gamla hjältar rycker ut igen

De möttes i en av VM-historiens mest minnesvärda matcher, nu har spelarna från Brasiliens och Italiens VM-lag 1982 hjälpts åt för att samla in pengar i kampen mot coronaviruset.

ANNONS

Brasilien charmade världen under VM i Spanien 1982 och har kallats ett av de bästa lag som inte vann VM. Men favoriterna åkte ut ur turneringen i andra gruppspelsomgången, när de blivande världsmästarna från Italien besegrade Sócrates, Zico och Falcão och de andra med 3–2.

Nu har en av de stora publikfavoriterna, Paulo Roberto Falcão, tagit hjälp av sina gamla lagkamrater för att samla in pengar som ska användas för att hindra smittspridning i de allra fattigaste och tätbefolkade favelorna i hemlandet.

– Landslaget 1982 var känt för kreativitet, förbrödring och sitt kollektiva arbete. Nu samarbetar vi för Brasilien igen, sade Falcão när han drog i gång kampanjen där samtliga spelare i VM-laget som fortfarande lever deltar.

ANNONS

Hittills har de dragit in motsvarande drygt 8,5 miljoner kronor, och för att få in lite till har Falcão sträckt ut handen till de gamla motståndarna – och vännerna.

Bruno Conti – världsmästare 1982 och Falcãos mittfältskompis när Roma vann Serie A 1983 – fick VM-hjältar som skyttekungen Paolo Rossi, Giuseppe Bergomi och Claudio Gentile att spela in en egen video till förmån till kampen mot viruset.

– Italien och Brasilien är rivaler på fotbollsplanen men förenade mot coronaviruset, säger Franco Causio, VM-back 1982.

ANNONS