Brasilianske jiu jitsu-stjärnan Leandro Lo död efter skjutning

Den brasilianske jiu jitsu-legendaren Leandro Lo är död, rapporterar BBC. Lo ska ha hamnat i ett bråk med en ledig polis på en klubb i São Paulo, som sedan sköt honom i huvudet.

ANNONS
|

Leandro Lo, vars fullständiga namn är Leandro Lo Pereira do Nascimento, befann sig på en klubb tillsammans med vänner i São Paulo under natten mot söndag, lokal tid.

Väl där ska en militärpolis, som inte var i tjänst vid tiden, ha närmat sig honom och agerat hotfullt, bland annat med en glasflaska i handen. Lo brottade då ned polisen och sa sedan till honom att gå därifrån.

Träffades i pannan

Men enligt lokaltidningen Folha de S. Paulo tog polisen i stället fram en pistol och avfyrade ett skott, som träffade Lo i pannan. Den misstänkte gärningsmannen ska därefter ha sparkat honom två gånger i huvudet innan han flydde platsen.

ANNONS

Lo fördes omgående till sjukhus men förklarades hjärndöd några timmar senare. Enligt Folha är den misstänkte fortfarande på fri fot.

Åttafaldig världsmästare

Leandro Lo var en av världens mest framgångsrike jiu jitsu-utövare någonsin. Under sin karriär vann han bland annat åtta världsmästerskap – i tre olika viktklasser och senast i Kalifornien 2022 – tillsammans med flera andra nationella och internationella titlar.

Enligt ett uttalande av hans familj väntas han aldrig vakna igen. Leandro Lo blev 33 år gammal.

Det betyder hjärndöd

I Sverige och i de flesta västländer används hjärndöd som definition för en människas död. Begreppet infördes i svensk lag den 1 januari 1988.

Hjärndöd innebär att blodet inte längre kommer till hjärnan och hjärnstammen. Det leder till att hjärnan inte längre fungerar och alla neurologiska funktioner upphör.

Andning och hjärtverksamhet kan däremot hållas igång på konstgjord väg i respirator trots att personen medicinskt och enligt svensk lag är död. Det innebär att det går att transplantera om personen har gått med på att donera organ.

Hjärndöd konstateras genom att en läkare gör en neurologisk undersökning. Då undersöks bland annat att personens pupiller inte rör sig samt att hen inte reagerar på smärta och inte kan andas själv. I undersökningen ingår ibland även så kallad fyrkärlsangiografi. Det innebär röntgen av blodflödet till hjärnan efter att personen har fått en spruta med kontrastmedel. Undersökningen visar med säkerhet om hjärnan har slutat fungera.

När undersökningarna är klara och säkert har visat att personen är hjärndöd fastställer läkaren tidpunkten för döden. En hjärndöd person kan inte tillfriskna, utan är ohjälpligt död.

Källa: 1177.se

ANNONS