Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Brandmän fotade Kobe Bryants kropp – sparkas

Två brandmän sparkas, och ytterligare en stängs av, efter att de ska ha fotat Kobe Bryants döda kropp efter helikopterolyckan ifjol, det rapporterar NBC News.
Dessutom har änkan Vanessa Bryant valt att stämma staden.

Basketlegendaren Kobe Bryant och hans dotter Gianna dog tillsammans med sju andra människor i en helikopterolycka i januari 2020. Helikoptern störtade i Calabasas, Kalifornien, och ingen ombord överlevde.

Nu kommer rapporter om att två av brandmännen som ryckte ut till olyckan har sparkats, samt att ytterligare en ska blivit avstängd.

LÄS MER: Stone Island uppges köpa Serie C-klubben Modena FC

Anledningen är att de ska tagit och/eller spridit bilder från olycksplatsen, det rapporterar bland annat NBC News.

Kanalen rapporterar att brandmännen fick beskedet att de avskedats i december efter en intern utredning. Där kom man fram till att de ska tagit bilder på de döda kropparna och att bilderna inte ”tjänade något syfte i arbete”, utan bara togs för skvaller.

Ron Haralson vid Los Angeles-brandkåren väljer dock att inte bekräfta för kanalen om de tre brandmännen sparkats. Inte heller facket vill bekräfta det.

Bilder på kroppar spreds från olyckan där bland annat Kobe Bryant och hans dotter Gianni Bryant (höger) dog. Bild: MIKE BLAKE
Bilder på kroppar spreds från olyckan där bland annat Kobe Bryant och hans dotter Gianni Bryant (höger) dog. Bild: MIKE BLAKE

Vanessa Bryant stämmer staden

Kobe Bryants änka, Vanessa Bryant, har även valt att stämma Los Angeles County. Hon anklagar flertalet personer för att ha tagit och spridit bilder på döda kroppar från olyckan.

LÄS MER: Listan: Världens tio bäst betalda idrottare 2020

”Mrs. Bryant mår illa av tanken på att främlingar tittar på bilder på hennes avlidne make och dotter och fruktar att hon eller hennes barn någon gång kommer att konfronteras med de här bilderna på nätet”, stod det i stämningsansökan enligt ESPN.

Vanessa Bryant. Bild: Marcio Jose Sanchez
Vanessa Bryant. Bild: Marcio Jose Sanchez

Bilderna spreds bland poliser

Bryants familj hävdar också att spridningen av bilderna från olyckan var så omfattande att en polisman som fått en bild inte kunde komma ihåg vem det var som han fått dem från under ett samtal med utredarna.

Alex Villanueva, polismästare i Los Angeles, meddelade redan i mars 2020 att han beordrat flera poliser att ta bort bilder från olyckan. Bland annat hade man fått uppgifter om att en polis hade visat bilderna i en bar.

– Min magkänsla var ... jag var förskräckt, sa han till NBC News.

Alex Villanueva, polismästare i Los Angeles. Bild: Jae C. Hong
Alex Villanueva, polismästare i Los Angeles. Bild: Jae C. Hong

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.