Björn Eriksson om Nilssons avgång: ”Hedrar honom”

Riksidrottsförbundets tidigare ordförande Björn Eriksson säger att det hedrar Karl-Erik Nilsson att han avgår rakryggad. Samtidigt håller han inte med om kritiken mot att en ordförande inte ska sitta på dubbla stolar.
– Intressekonflikter kommer alltid att finnas. En ordförande i RF måste ha tentakler åt olika håll och kanter för att kunna fungera, säger han.

ANNONS
|

Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson avgår efter den senaste tidens kritikstormar mot hans dubbla roller – och de facto att han ställde sig bakom ett ryskt deltagande i ungdomsidrotten.

Under fredagseftermiddagen meddelade alltså Karl-Erik Nilsson att han själv väljer att kliva ner från sin roll som ordförande för Riksidrottsförbundet. Beskedet kom efter ett sammankallande möte mellan medlemsförbunden.

Riksidrottsförbundets tidigare ordförande, Björn Eriksson, som tidigare inte uttalat sig i den pågående debatten kring Karl-Erik Nilsson, säger att han välkomnar beslutet.

– Ibland är ämbetet större än individen. Här gick någonting fel på ett avgörande sätt och då finns ingen bra alternativ lösning. Jag tycker att det hedrar Karl-Erik att han kommer till den här slutsatsen.

ANNONS

Var det rätt beslut att ta?

– Ja det tycker jag. Både jag och Karl-Erik har varit med länge i gamet och då ställer man sig frågan: Är det värt att fortsätta. Och när man då känner att det är en väldig uppförsbacken och att det är många människor som ska återfå tilliten, då kan priset upplevas för högt för en enskild individ. Då kan det vara bättre att med högt huvud ta en sådan slutsats än att kämpa i en motvind som är omöjlig att besegra.

Björn Eriksson: Inget problem med dubbla stolar

Men att det skulle vara problematiskt för en ordförande i Riksidrottsförbundet att ha andra roller på sitt bord håller Björn Eriksson inte med om.

– Intressekonflikter kommer alltid att finnas. En ordförande i RF måste ha tentakler åt olika håll och kanter för att kunna fungera. Det är den där avvägningen som är så himla stor och det är klart att om frågan, som den här gången, handlar om väldigt tunga avgörande värderingsfrågor – då ställs det mot varandra. Att Karl-Erik haft bägge de här funktionerna är inget han har smugit med, däremot i sakfrågan var det väl någonstans som det gick lite fel.

Hur skulle han ha gjort i sakfrågan, tycker du?

ANNONS

– För mig är det enkelt. Svensk idrott har en grundläggande princip att vi inte vill ha något med Ryssland att göra så länge anfallskriget pågår. Och det är en övergripande princip som är på gränsen till helig. Och det var där det blev fel, av något skäl som jag inte kan bedöma.

Tror du att man kommer att titta noggrannare på eventuella intressekonflikter i valet av en ny ordförande?

– Det kommer säkerligen att vägas in, men jag tycker det vore olyckligt om man vägde in utgångspunkten att ingen får göra någonting annat än att vara ordförande i RF. Den balansgången är naturligtvis knivig, och jag tror att det kommer bli mycket resonemang kring de individer som kan vara aktuella.

LÄS MER:Karl-Erik Nilsson avgår efter kritiken

LÄS MER:"Tråkigt att han har blivit utsatt för så mycket hat"

LÄS MER:Bakgrund: Veckan som fällde RF-ordföranden

ANNONS