Björn hittade lusten – i Göteborg

ANNONS
|

Thomas Björn, från Silkeborg på Jylland, har funnits med i världseliten i över tjugo år, åkt världen runt, spelat "alla" banor, vunnit Ryder Cup två gånger, 15 gånger på Europatouren och varit "millimetrar" från att ta hem en major.

Sedan några bor han i Göteborg och har sin träningsbas på Hills i Mölndal. Flytten hit är kanske det bästa familjen gjort, säger han. Lugnt, tryggt, trivsamt – och nya vänner.

- Vi bodde i London i elva år, barnen blev äldre och det blev allvar med skolan i England. Tanken på Köpenhamn fanns väl men då skulle det bli min värld, mina vänner. Pernilla är född i Göteborg och vi kom fram till att prioritera hennes värld. Jag reser ju så mycket ändå. Familjen är det viktigaste, säger han.

ANNONS

Familjen har länge haft sommarställe i Fiskebäckskil och Thomas och Pernilla gifte sig i Göteborg 1998 så känslan för stan och västkusten hade de redan.

Nu är Thomas Björn inbiten Frölundasupporter och går till Scandinavium så ofta han kan. Så dansk han är.

- Jag har varit på många av de stora fotbollsarenorna i världen men jag tycker det är fantastiskt roligt i Scandinavium, barnen tycker det är fantastiskt. Det är en kul grej att ha under de mörka vinterdagarna när golfen ligger lite i bakgrunden. Det är roligt att prata hockey i stället för golf. Att jag skulle bli en så stor hockeyfan hade jag inte föreställt mig.

Men ett gäng ligger högre upp på rankingen – fotbollslaget Liverpool.

- Ja, det är ju det också. Jag har varit Liverpoolsupporter hela mitt liv. 1977, när jag var sex, satt jag och såg Europacupfinalen på tv (Liverpool slog Mönchengladbach med 3–1) och sådant går rätt in i hjärtat. Det var en kul era genom 80-talet. I år hade de en fantastisk säsong. De har spelat helt otroligt, som Bayern München och Barcelona. De neutrala har fått en helt annan bild av Liverpool. Lite som det varit med Frölunda.

För fyra, fem år sedan var Thomas Björn nere i en djup svacka, rankad 250 som sämst och trött på alltihop. Han satte sig ner, tittade sig själv i spegeln. Gick igenom vad han ville med sitt liv.

ANNONS

- Jag hamnade i ett läge där jag kände att det inte var roligt, motivationen var låg, jag satte mig i bilen, åkte till flygplatsen och det kändes inte kul. Men jag kom fram till att jag älskade att spela, älskade det livet och hittade motivationen att träna och göra det jag ska göra för att hålla mig på en hög nivå. Man kan säga att jag hittade mig själv igen. Jag har levt med golfen hela mitt liv och om jag inte var glad för det så hade jag inte mycket kvar.

Sedan dess har han vunnit sex gånger på Europatouren och just nu leder han Race to Dubai (Europatourens penningliga).

- Det gick bra 11, 12 och 13 och 2014 har varit okej. Men när det går bra går också förväntningarna upp. Man vill alltid ha mer än man har. Så man får akta sig lite där, säger han.

Det är små marginaler i golf, 90 procent består ju av frustration?

- Ha ha, undrar om det inte är ännu mer? Tålamod är viktigt i den här sporten. Kan man inte hålla fokus på träning, gör man det inte på tävling heller. Jag har haft en lång karriär, även om jag spelar dåligt nu så vet jag att jag kan spela bra. Men skulle jag hamna i en djup svacka till vet jag inte ... Då kanske det är dags att lägga av. En dag tar det slut. Det kan vara nu eller om fem, sex år. Man känner det en vacker dag, golfmässigt, mentalt. Man vet inte när det dyker upp.

ANNONS

Ryder Cup spelas på Gleneagles i Skottland i september. Just nu har du en plats i Europas lag. Hur viktigt är det att komma med där?

- Det skulle vara en stor besvikelse om jag inte är med. Men det är en lång väg, bara att hålla fokus varje vecka. Gör jag det så klarar det sig självt. Jag försöker vara i den vecka jag är nu och några veckor framåt i stället för att ha stora planer.

2003 ledde Thomas Björn British Open på Royal S:t George med två slag och tre hål kvar att spela. Han tog tre slag på sig för att ta sig ur en bunker på 16:e och slutade ett slag efter segraren Ben Curtis. Några år senare blev han omkörd av Phil Mickelson under de sista hålen av PGA-mästerskapen.

- För mig skulle det vara större än något annat att vinna en major men det är inget jag lägger upp hela mitt golfliv på. Det gjorde jag för 10–15 år sedan. Då handlade det om fyra veckor per år som jag skulle vara i form. Nu är det mer vecka för vecka.

I april var han delad åtta på Masters. På torsdag börjar Nordea Masters på PGA National utanför Malmö, Sveriges enda Europatourtävling.

ANNONS

- Det är en tävling som kan växa och bli den tävling som jag tycker den förtjänar att vara. Det handlar inte om pengar utan om publikintresset. Som spelare är det mycket som spelar in när man ska välja turneringar. Det är roligt när det är mycket folk och det är det alltid i Sverige. Förra året bestämde jag mig för att spela Nordea igen och nu när det går i Malmö nära mitt Danmark så är det otroligt roligt att komma dit, säger han.

Hänger familjen med på många tävlingar?

- Nej. De har skola och sina egna liv. Men det är klart att de åker med ett par gånger varje år, fast det är mer när de kan ligga vid poolen och göra andra grejor. Två av barnen spelar ganska mycket och tycker att det är kul. En är inte så intresserad, för henne är det mer djur och hästar.

Fakta: Thomas Björn

Ålder: 43

Född: Silkeborg, Danmark.

Familj: Hustrun Pernilla, Filippa,14, tvillingarna Julia och Oliver, 10.

Bor: Hovås, Göteborg.

Världsranking: 32

Segrar på Europatouren: 15

Ryder Cup: 1997 (seger) och 2002 (seger).

Bästa placeringar i en major: Tvåa i British Open 2003 och PGA-mästerskapen 2005, trea i PGA 2000, fyra i British Open 2011 och Masters 2014.

ANNONS

Inspelade pengar i karriären: Runt 180 miljoner kronor.

ANNONS