Björn Goop Moni Viking Åby Stora Pris V75
Björn Goop sitter upp bakom en av favoriterna i Åby Stora Pris: världsrekordinnehavaren Moni Viking. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Björn Goop inför Åby Stora Pris

Världsrekord senast. Nu sitter Björn Goop återigen upp bakom Moni Viking när Åby Stora Pris avgörs på lördagen. Segerchecken: Två miljoner svenska kronor.
– Han har utvecklats oerhört mycket, säger Goop om Moni Viking.

ANNONS
|

V75 avgörs under lördagen på Åbytravet.

Förhållandena väntas bli perfekta och som grädde på moset avslutas omgången med en riktig smällkaramell.

18.42 startar Åby Stora Pris, ett internationellt storlopp över 3 140 meter, där vinnaren kammar hem 2 miljoner svenska kronor i prispengar.

En som är redo att göra upp om de stora pengarna är Mölndalsgrabben Björn Goop, som sitter upp bakom sjuårige Moni Viking.

– Moni har kommit som en riktig dark horse på slutet. Han hade en bra vinter i Frankrike men kommer egentligen inte från några stora meriter. Men han har utvecklats oerhört mycket, säger Björn Goop.

ANNONS

Redan i andra starten för regi Goop small det. I Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen sprang Moni Viking nytt världsrekord över 3 160 meter.

– Det var i och för sig voltstart då och autostart nu. Jag tror dock att Moni Viking sprang snabbare än vad rekordet är för autostart, säger han.

2016 vann Goop Åby stora pris med franske Un Mec d'Héripré, men då avgjordes loppet över sprinterdistans (1 640 meter) och över två heat.

– Då förlorade vi första försöket och vann det andra, sedan vann vi i skiljeheat. Min häst gjorde en enorm prestation den gången.

Hur klassar du Åby Stora Pris jämfört med övriga topplopp?

– Ett jättestort och klassiskt lopp. Ett klassiskt lopp som ständigt har haft någon eller ett par av världens bästa hästar med sig. Dessutom har vi fått se väldigt många oerhört bra prestationer genom tiderna. Det har normalt sett gått över kort distans, som det så ofta gör när det är finaler i högsta klassen, men nu är det långdistans, säger han.

Björn Goop och Moni Viking efter världsrekordloppet på Solvalla den 30 maj.
Björn Goop och Moni Viking efter världsrekordloppet på Solvalla den 30 maj. Bild: MAXIM THORE

Björn Goop om kärleken till Göteborg

Björn Goops dialekt är av tydlig värmländsk prägel. Men faktum är att Goop i grunden är göteborgare.

Känslorna inför att återvända till Åbytravet och Göteborg är starka.

ANNONS

– Det är ju min egentliga hemmabana eftersom jag är född och uppvuxen i Mölndal. Det är lite som att komma hem, givetvis. Vi har bott i Värmland länge nu, men det är klart att kopplingarna hit är starka. Ränderna går aldrig ur en IFK:are. Jag har ju tillhört Åby och min pappa (Olle Goop, reds. anm.) gör fortfarande det som tränare där. Göteborg finns i hjärtat, så är det bara, säger Björn Goop.

Till V75-omgången hade Goop, som både kör själv och tränar, anmält elva hästar till de sju olika loppen. På startlinjen återfinns dock bara nio sedan Guillaume Boko och Giant Shadow strukits tidigare under veckan.

Kvar finns också hårt betrodda favoriter som den italienska duon Unoicsdue Gnafa’ och Aramis Bar.

Men det är Åby Stora Pris som lockar det största intresset i trav-Sverige.

Björn Goops Moni Viking har fått spår 8 bakom bilen, men över lång distans ska det inte vara någon fara. Inte heller är distansen (3 140 meter) något negativt för en världsrekordinnehavare.

– Han är väldigt duktig på att klara av att springa och kan trycka till bra rökare när de andra ofta drar på sig mjölksyra till slut.

Inför tävlingen har Goop utrustat Moni Viking med en amerikansk sulky.

ANNONS

– Han har gått med amerikanskinspirerade vagnar tidigare i karriären, något år eller två tillbaka. Nu blir det en äkta amerikansk vagn. Vi tror att det ska hjälpa honom lite grann att få upp farten ännu mer. Det är små marginaler vi spelar på.

Nu väntar dock stentufft motstånd för Goops häst, något den aldrig varit i närheten av tidigare.

– Men jag hoppas på en bra prestation, säger han.

ANNONS