Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson.
Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson. Bild: Henrik Lundbjörk

Björn Eriksson om ett evenemangsstopp

Evenemang med över 500 besökare stoppas för att minska spridningen av coronaviruset. Detta i en tid på året då idrotten blomstrar.
– Detta påverkar idrotten i allra högsta grad, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

ANNONS
|

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson fanns med på det möte tillsammans med bland andra idrottsministern Amanda Lind där det diskuterades om man skulle stoppa evenemang med över 500 besökare. Vad RF tryckte på var bland annat att riktlinjerna i så fall skulle gälla över hela landet för att inte riskera stor smittspridning samt ett stringent förhållningssätt.

– Detta påverkar idrotten i allra högsta grad. Tittar man på mars och april så är det otroligt många evenemang och tittar man bara på det som berör handboll, basket, fotboll och hockey rör det ett åskådarantal på runt en miljon människor – då får du en känsla för volymen. Vad jag, och många med mig, betonade på mötet med ministern var att det krävs ett regeringsbeslut för oss att förhålla oss till. RF är ingen diktator och då behöver vi riktlinjer. Idrotten är mycket men vi är inga medicinmän, säger Eriksson.

ANNONS

Regeringen ställer sig bakom Folkhälsomyndighetens förslag om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 500 personer.

I morgon skall RF träffa flera av de stora specialförbunden för att komma överens om lösningar för de olika sporterna – för lösningarna kan variera.

– Vissa evenemang kan ställas in helt, vissa kan spelas inför tomma läktare, vissa kan skjutas upp och det kan finnas andra varianter också, säger Eriksson.

Finns det någon information om längd på stoppet?

– Det är omöjligt att sia om för tittar man på vad medicinmännen sagt under den här perioden så har det svängt. Vi får helt enkelt acceptera att inget vet och att det är en flytande zon. Att sätta en tidsgräns nu när ingen vet något vore tämligen meningslöst.

Finns det någon flexibilitet kring att stoppa evenemang just vid 500 personer eller mer?

– I norden har vi valt 500, i övriga Europa är 1 000 det vanligaste. Men jag vet inte bevekelsegrunderna så det skulle bli prematurt för mig att bedöma 500 kontra 1 000. Det handlar dessutom inte bara om antalet besökare utan även hur lokalen ser ut och hur man sitter. Vi får respektera att det är mer kunniga personer som svingar taktpinnen.

ANNONS
ANNONS