”Bikiniregeln” är inte bara en fråga om sexism

Debatten kring beachhandbollens ”bikiniregel” rasar. I medierna har den främst kommit att handla om sexism och jämställdhet – men att det också är en fråga om idrottsliga förutsättningar har hamnat lite i bakgrunden.

ANNONS
|

Den stora debatten om beachhandboll som vaknat till liv under sommaren grundar sig i att det norska landslaget bötfälldes när de i valde att spela i shorts istället för i de bikiniunderdelar som reglementet kräver.

Internationella förbund, kändisar och politiker har alla gett sig in i debatten och rasat över klädkoden som gäller för de kvinnliga spelarna. Bland annat har popstjärnan Pink erbjudit sig att betala norskornas bot, samtidigt som hon tycker att det europeiska förbundet borde fällas för sexism.

LÄS MER:Pink stöttar norska beachhandboll-spelarna

LÄS MER:Bikinitvång i beachhandboll blir ministerfråga

Men de som faktiskt spelar beachhandboll i bikiniunderdel har hamnat lite i bakgrunden i den diskussionen. För dem handlar frågan inte så mycket om sexism i klädkoder, utan snarare om praktiska frågor.

ANNONS

Bekvämlighet och flexibilitet.

Anders Littorin, vars dotter spelade i det svenska landslaget under U17-EM i somras, tycker att den eskalerande debatten har tappat lite fokus. Jämställdhetsfrågan tar över i en diskussion som de aktiva snarare tycker ska handla om idrottsliga förutsättningar.

– Debatten har någonstans landat i en fråga om sexism, men för våra döttrar är det inte den delen som verkar ha stört, säger han.

Han poängterar dock att det känns otidsenligt att tjejerna måste spela i bikiniunderdel och att det är en regel som bör tas bort.

Men för tjejerna handlar det inte om att de känner sig utsatta för sexism, utan om att det helt enkelt är opraktiskt att spela beachhandboll i bikini.

– Min dotter håller på med friidrott också, där brukar damerna inte heller ha särskilt mycket kläder på sig. Men där vill man väga så lite som möjligt, så det fyller en funktion. Dessutom är det ett val man gör själv, säger Anders Littorin.

Men i beachhandbollen är klädregeln fast. För tjejerna är det en tränings-bh eller mindre topp ihop med en bikiniunderdel som gäller på internationell nivå. Oavsett väder, vind och andra förutsättningar.

Dessutom lämnar de små byxorna utrymme för en hel del sand att leta sig in.

ANNONS

Första gången enligt internationella regler

Ungdoms-EM i Belgien i början av juli var den första internationella beachhandbollsturneringen någonsin för svensk del. För tjejerna i U17-landslaget innebar det att man för första gången skulle spela enligt de internationella bestämmelserna – där kravet på bikiniunderdel finns.

I matcher som spelas i Sverige är klädseln valfri, då spelar tjejerna generellt i shorts och t-shirt.

Men trots att den så kallade bikiniregeln blivit ganska upphaussad i media inför turneringen blev det aldrig ett problem. I den svenska truppen blev det aldrig någon större diskussion om klädreglerna och under matcherna var spelet så intensivt att det inte fanns tid att reflektera över klädseln.

Dessutom låg det svenska landslagets matchkläder precis på gränsen till hur stora de enligt internationella regler får vara, betydligt större än exempelvis Spaniens kläder.

– Ser man till hur de faktiskt spelade så var svenskornas kläder relativt täckande, och som jag uppfattat det var inte det något tjejerna tyckte var jobbigt. Problemet var snarare att det är obekvämt när det skyfflas in sand i de här små byxorna, säger Anders Littorin.

Det han skulle vilja se är en förändring i reglerna som gör damernas kläder mer flexibel. Dels så att var och en får klä sig efter egna preferenser, men också så att man kan anpassa sig efter rådande väderlek.

ANNONS

– Att det finns krav på att tjejerna ska spela i just bikini känns väldigt förlegat. Varför inte låta tjejerna spela i något som är bekvämt och låta funktion spela lite roll även för dem?

LÄS MER:16-åringar tvingas spela i bikini: ”Gubbsjukt”

Så står det i reglementet:

Överdel:

Männens tröja måste vara utan armar och vara åtsittande. Kvinnornas överdelar ska ha bar mage och måste också sitta tight, med djupa urringningar från ärmarnas hål till ryggen. Att bära t-shirt under är inte tillåtet.

Underdel:

Manliga idrottare måst använda shorts, och kan vara längre om de inte är för säckiga. De måste dock sluta minst 10 centimeter ovanför knäskålen. Kvinnliga idrottare måste använda åtsittande bikinitrosor som är skurna i uppåtvinkel vid benets överdel. Bredden på sidan får vara högst 10 centimeter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS