Mattias Balkander: "Bestulet eller ej – Häcken närmar sig MFF"

BK Häcken vill bli nya Malmö FF. Pausanalys? De är på god väg, spelmässigt i stycken redan framme, dessutom är Alexander Jeremejeff yngre än Markus Rosenberg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Hur det nu än är bör Markus Rosenberg bli ihågkommen som allsvenskans just nu smartaste spelare, ofta hatad av motståndarna för detaljer mellan spelsekvenser, men ack så nyttig för det egna laget, så skicklig i de avgörande momenten.

Alexander Jeremejeff, som i våras delade anfall med just Rosenberg, är ingen ny Markus Rosenberg, men på god väg att bli lika betydelsefull för Häcken som Rosenberg för Malmö FF.

Som målskytt, visst, men även som uppspelspunkt, referens och nyckel. Han har gjort det så många gånger nu att jag är benägen att sätta honom före Waris Majeed, Mathias Ranégie, Carlos Strandberg, Moestafa El Kabir och John Owoeri i den historiska jämförelsen.

LÄS MER: Sportchefen: "Vi vill ju bli Malmö"

Som lag är du inget utan dina målskyttar, BK Häcken är dessutom på en annan nivå nu än tidigare. Det är nu steget mot den absoluta Sverigetoppen är på väg att tas, 2012 var något annat och – skulle det visa sig i – en enskild toppsäsong.

Nu är målet att vinna guld och när Sveriges just nu formstarkaste lag stötte på varandra är efteranalysen att Häcken var närmast segern.

Jag skulle till och med vilja sträcka mig så långt som att hävda att de var värda en trepoängare.

Eftersnacket handlade om tre saker. Dels om det var rätt av domaren att blåsa frispark istället för fördel i slutet av andra halvlek, sedan om det skulle ha varit straff på den efterföljande frisparken.

Min bild: Fel domslut båda gångerna. Därmed går det att hävda att Häcken blev bestulet på ett mål och en straff. Inom loppet av en minut.

Eller så konstaterar vi att det är domaren som dömer att han den här gången gjorde två mänskliga misstag.

En sådan analys kräver dock att vi har överseende med den tidiga avblåsningen när Paulinho blir helt fri inne i straffområdet och Alexander Jeremejeff bara hade att bredsida in bollen.

Om Malmöspelarna hade slutat spela? Inte som jag ser det.

Dessutom lyfte Uwe Rösler fram sekvensen från först halvlek där Jonathan Rasheed manglade Markus Rosenberg. Svårt att säga emot MFF-tränaren, särskilt efter att ha sett både rörliga och stilla reprisbilder.

Det var för övrigt i söndagens GP Häckens sportchef Sonny Karlsson på nytt lyfte fram målsättningen att ta nästa kliv och på sikt bli som Malmö FF, det vill säga bäst i Sverige.

LÄS MER: Så hittade Häcken superformen

Söndagens match var jämn, poängen i tabellen liknande, klubbarnas egna kapital lysande, Malmös outstanding. Häcken säljer allt dyrare och oftare, satsar mer kapital på köp, visar att de menar allvar – och får betalt i form av poäng.

Från matchen mot Malmö FF måste jag lyfta fram det andra sommarförvärvet, högerbacken Godswill Ekpolo. Han har varit bra tidigare, nu raderade han i princip ut Sören Rieks i matchen.

Häckens Europadrömmar lever vidare. Laget har bara förlorat en allsvensk match sedan 22 juli. Riktigt bra var också Rasmus Lindgren, Viktor Lundberg och Alexander Faltsetas. Fem matcher kvar och som klyschan säger, allt kan fortfarande hända.

Plus:

Inramningen. Drygt 5000 fick se en mycket bra fotbollsmatch mellan två formstarka lag och mycket god stämning.

Minus:

Det tar emot, men det får bli domarinsatsen. Avgör tyvärr matchen, två gånger om dessutom.