Beskedet: Så straffas Johaug

Nu är det klart: Den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i tretton månader efter dopingskandalen. Det bekräftar norska idrottsförbundet. – Det känns fel, säger Johaug i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Therese Johaug, född 25 juni 1988, förlorar rätten att delta i tävlingar och organiserad träning under en tidsperiod av 13 månader med början den 18 oktober 2016” skriver norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Domen är en månad kortare än vad Antidoping Norge hade yrkat på och kan på så vis ses som en stor framgång för Johaug som nu får en extra månad på sig att förbereda sig för OS. Hon är nu fri att tävla från och med den 18 november 2017, i god tid inför OS som avgörs i februari 2018.

– Jag är glad för att domsutvalget ser att det inte var någon prestationshöjande avsikt eller effekt av bruket av läppkrämen. Jag är också glad att rätten är enig i att jag inte hade någon grund till att tvivla på de försäkringar jag fick av landslagsläkaren, säger Johaug i ett pressmeddelande.

ANNONS

Men skidstjärnan är dock långt ifrån nöjd med utfallet. Hon fortsätter:

– Jag tycker att dopningsreglerna ska vara stränga. Men det känns ändå fel att jag får 13 månaders avstängning för att jag använt en läppkräm. Jag kommer att använda de närmaste dagarna till att tänka igenom vad jag ska göra, tillsammans med min advokat.

Straffet kan komma att justeras om någon av parterna väljer att överklaga. Johaug själv, antidopningsbyrån Wada och det internationella skidförbundet har alla rätt att överklaga till skiljenämnden CAS.

– Detta är först och främst en svår dag för Therese och norsk skidåkning. Vi är förtvivlade över hur Therese har det och känner med henne", säger norske skidordföranden Erik Røste i ett pressmeddelande.

Therese Johaug fastnade i höstas i en dopningskontroll då hon hade den anabola steroiden Clostebol i urinen. Hennes försvar har hela tiden varit att landslagsläkaren Fredrik Bendiksen gav henne en munsalva som innehöll preparatet, för att läka ett munsår.

Läkaren tog också på sig skulden, och avgick strax efter dopningsavslöjandet.

Antidopning Norge har utrett frågan och kommit fram till att man tror på Johaugs teori, men att hon också har ett eget ansvar. En bild som uppenbarligen delas av det norska domsutvalget – som dock alltså förkortar straffet med en månad, jämfört med vad Antidopning Norge förslog.

ANNONS

Johaugs advokat förespråkade att Johaug skulle frias, eftersom hon saknade skuld.

Therese Johaug har fortsatt sin träning under processen och var nyligen i Sydkorea och testade de kommande OS-banorna.

ANNONS