Bengt ”Bengan” Johansson är död

Handbollslegendaren Bengt ”Bengan” Johansson är död, det skriver handbollslandslaget på sociala medier. Han blev 79 år gammal. ”Svensk handboll är i sorg", skriver landslaget på Twitter.

ANNONS
|

Han kallades kort och gott ”Bengan” och hans tränarkarriären är en av de mest framgångsrika i handbollens historia.

Bengt Johansson ledde Sverige till hela 13 medaljer på 16 mästerskap.

Bengt ”Bengan” Johansson föddes i Halmstad 1942. Efter studenten utbildade han sig inom både det militära och på universitetet, där han läste psykologi och sociologi. Parallellt med studierna spelade han handboll – och var framgångsrik. Han vann två SM-guld med Hellas, och ett som spelande tränare med HK Drott.

Tog över landslaget efter guldregn

Det var som tränare han skulle nå de riktigt höga höjderna. Bengt Johansson ledde Drott till ytterligare fyra SM-guld och efter det sista – 1988 – fick han ta över det svenska landslaget. Succén blev i det närmaste omedelbar, för redan 1990 besegrade man det ”omöjliga” Sovjetunionen under VM-finalen i Tjeckoslovakien, och en enormt framgångsrik svensk handbollsera hade tagit sin början.

ANNONS

Laget, som fick smeknamnet Bengan Boys, tillhörde under det kommande decenniet världens absolut främsta. Svenska folket vande sig vid att se lirare som Magnus Wislander, Staffan Olsson och Ola Lindgren i de stora finalerna – och Bengt Johanssons ödmjuka ledarskap gjorde honom folkkär.

Sverige vann EM 1994, 1998, 2000 och 2002. De vann VM en andra gång 1999. Och de var i tre raka OS-finaler – men förlorade dock samtliga. Totalt sett kammade Sverige under Bengt Johanssons ledning hem 13 medaljer på 16 mästerskap – ett facit som då överträffade allt inom handbollshistorien.

Bengt Johansson styrde sitt lag med skrovlig halländska, med glimten i ögat, och med stort förtroende för sina spelare. Vid time-outer var det en vanlig syn att ”Bengan” backade ett par steg för att låta spelarna själva bestämma vad som behövde göras. Han förlitade sig också mycket på sina veteraner, och många av dem fortsatte att briljera i landslaget långt efter 35 års ålder.

"Bengans” sista mästerskap

Johansson sista mästerskap blev EM i Slovenien 2004, då Sverige slutade på en sjunde plats. Det var första gången under hela hans tid som förbundskapten som Sverige missade medalj i två mästerskap i rad.

I slutet av 2018 berättade Bengt Johansson att han led av Parkinsons sjukdom, och att han hade fått svårare att röra sig.

ANNONS

Han sörjs närmast av sin sambo och sina två barn.

Bengt Johansson blev 79 år.

Bengt "Bengan" Johanssons meritlista

Spelare: Två SM-guld med Hellas HK (1969 och 1970) och ett med HK Drott (1975) som spelande tränare.

Klubblagstränare: Fem SM-guld med HK Drott (1975, 1978, 1979, 1984 och 1988).

Förbundskapten: Två VM-guld (1990 och 1999), två VM-silver (1997 och 2001) och två VM-brons (1993 och 1995).

Tre OS-silver (1992, 1996 och 2000). Fyra EM-guld (1994, 1998, 2000 och 2002).

Totalt: 13 medaljer (3 OS-silver, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 2 VM-brons och 4 EM-guld).

Källa: TT

LÄS MER:Janne Andersson: "Närmaste förebild jag haft"

LÄS MER:Då backade ”Bengan” och sa: ”Det här klarar ni”

LÄS MER:Profilerna berättar om Bengt ”Bengan” Johanssons storhet

LÄS MER:"Bengan" om sjukdomen: "Blir sämre med åren"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS