Nicklas Bendtner och hans advokat Anders Nemeth på väg till rättegången.
Nicklas Bendtner och hans advokat Anders Nemeth på väg till rättegången.

Bendtner döms till fängelse för misshandel

Danske fotbollsstjärnan Nicklas Bendtner döms till 50 dagars fängelse för misshandel av en taxichaufför. Domen kan innebära slutet för hans landslagskarriär.

ANNONS
|

30-åringen har erkänt att han slog först när han hamnade i bråk, men han har hävdat att det var i självförsvar sedan taxichauffören kastat en tomburk mot Bendtner och hans flickvän. Bråket ska ha börjat med att Bendtner och flickvännen ansåg att chauffören körde fel väg. Rosenborgsspelaren nekar dock till att ha sparkat mannen.

- Jag bara lyfte på benet för att kliva över honom och se om han var okej. Det var inte för att sparka honom, sade Bendtner under rättegången i Köpenhamns byret (tingsrätt).

ANNONS

Det var i början av september som Rosenborgspelaren hamnade i bråk med taxichauffören, sedan Bendtner och flickvännen lämnat taxin utan att betala för sig, och slog denne så illa att han bröt käken.

"Ska vara en förebild"

Nicklas Bendtners landslagskarriär kan nu vara över. Peter Møller, ordförande för det danska fotbollsförbundet, förklarar efter att domen fallit att det kan bli svårt för en våldsdömd man att spela i landslaget.

- Det spelar ingen roll om du heter Nicklas Bendtner, spelar i U16-landslaget eller damlandslaget eller heter Christian Eriksen. Det är samma etiska regler som gäller, säger han till Ekstrabladet.

- Man ska vara en förebild för ungdomar, och det går inte ihop med ett fängelsestraff.

Møller påpekar samtidigt att domen överklagats och att förbundskapten Åge Hareide har sista ordet.

ANNONS

- Domen kan både mildras och skärpas, vi får vänta och se vad som händer, säger han.

"Han fortsätter"

Åge Hareide har tidigare sagt att det skulle vara helt otänkbart med en dömd man landslaget. Nu är han inte lika kategorisk.

- Om han är tillräckligt bra för att spela på landslaget, kan han komma tillbaka. Om du har dömts och avtjänat ditt straff, ska det inte förfölja dig. Så fungerar inte samhället, säger han till BT.

Rosenborg vill behålla Bendtner.

- Han fortsätter som fotbollsspelare i Rosenborgs fotbollsklubb, säger lagledaren Tove Moe Dyrhaug till TV2.

ANNONS

Åklagaren hade yrkat på tre månaders fängelse för Nicklas Bendtner.

TT–NTB

ANNONS