Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förre landslagsmannen Håkan Larsson får en tuff start på säsongen med BC Luleå – i Europa.

Basketmästarna ska härdas i Europa

Mästarlaget inleder basketsäsongen som klar underdog – i det europeiska cupspelet. BC Luleå är tre utmanande steg från Champions League.

Det första kapitlet på den nya basketsäsongen skrivs i bokförlaget Bonniers lokaler på Sveavägen i Stockholm.

Där, på den årliga upptaktsträffen, är inte regerande mästarlaget BC Luleås huvudtränare Peter Öqvist. Han förbereder sig för Champions League-kvalet som inleds med hemmamatch mot belgiska Giants Antwerpen på tisdagen.

Vikarien Håkan Larsson, före detta landslagsguard och assisterande tränare, vet av erfarenhet hur viktigt det är att prova vingarna mot utländskt motstånd.

- Jag vet själv hur otroligt lärorikt det var. Att få spela internationella matcher är suveränt. Det ger en tuffhet, säger han.

Inte rädda

Larsson minns att han hade nästan "överdriven" respekt när han i början av karriären ställdes mot litauiskt motstånd. På genomgångarna inför dubbelmötet har tränarduon försökt sänka tröskeln.

Det genomgående temat har varit mod.

- Det värsta som kan hända är att man är feg. Det har vi pratat mycket om: "Spela ert eget spel och skjut när ni är öppna så ser vi hur långt det räcker". Grabbarna har sett dem på video och jag tror inte att de är speciellt rädda. Det ska bli jätteintressant att se hur de reagerar, säger Larsson.

Kort startsträcka

Luleå har en stor fördel. Laget är i stort sett helt intakt, inklusive importerna Brandon Rozzell, Quinton Upshur och Yannick Anzuluni.

Därmed finns förutsättningarna att nå nivån som kommer att krävas.

- Vi måste vara bättre än vi var i SM-finalen när vi hade spelat en hel säsong tillsammans. Fördelen vi har är att i princip alla är tillbaka. Då blir startsträckan så mycket kortare. Det känns nästan konstigt men det är jättekul och har underlättat för Peter och mig.

Larsson tror att det europeiska cupspelet kan spilla över på insatserna i ligaspelet hemma i Sverige – om Luleå kan ta sig en bit på vägen.

- Då är vi redan inne i det när ligan sätter igång. Förhoppningsvis blir vi lite tuffare både mentalt och tempomässigt och är redo från start, säger han.