Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Basketklubbens fina julgest – gav bort 250 bollar

När Onsala Pirates stängde ner all basketträning beslutade sig klubben för att göra något extra i stället. Så de senaste veckorna har föreningen arrangerat tipspromenad, skapat tiktok-tävlingar, spelat in basket-tutorials – och delat ut över 250 bollar till barn och unga.
– Man kände sig som tomten när man såg glädjen hos dem, säger klubbens ordförande Martin Wendelbo.

När de nya restriktionerna kom under hösten beslutade sig basketklubben Onsala Pirates att göra precis som i våras – man pausade all träningsverksamhet tills vidare.

Basket är en inomhussport och klubben kände att det vore fel att fortsätta träna som vanligt. I stället har man under de senaste veckorna skapat andra tillfällen att träffas och träna.

Det började med en tipspromenad med en tvåkilometersslinga i skogen. För att barnen i föreningen ska fortsätta träna har man spelat in videoklipp med tips på övningar som går att utföra hemma utan basketkorg.

– De går att göra antingen inomhus eller utomhus. Det beror på hur mycket tålamod föräldrarna har, säger ordförande Martin Wendelbo.

Klubben har också bokat Tingvalla IP för individanpassad utomhusträning.

– Det är kallt och regnigt men vi säger att det som inte dödar det härdar, säger Martin Wendelbo.

För att hålla intresset för sin sport levande i Kungsbacka – trots att det inte går att träna som vanligt – köpte klubben nästan 300 basketbollar. De delades sedan ut på åtta olika platser i Kungsbacka kommun.

– Det blev en jättesuccé. Alla äger inte en basketboll och det känns viktigt att vi kan investera i något som gör att folk inte glömmer bort basketen. Glädjen är så viktig, säger Martin Wendelbo.

LÄS MER: Är det här den första damfotbollsmatchen i Göteborg?

Stängde ned i våras

När klubben stängde verksamheten i våras muttrades det på sina håll om att träningarna stoppades. Den här gången är tongångarna mer positiva bland medlemmarna.

– Nu när vi har hittat kreativa lösningar har det verkligen tagits väl emot. Folk ringer och smsar för att berätta att de sakerna vi gör är bra.

Nästa del i arbetet för att hålla basketintresset levande är en julkalender där en del av klubbens historia berättas varje dag.

– Vi är aktiva och försöker hitta på kreativa nya lösningar för att nå ut, säger Martin Wendelbo.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.