Baryard minns nakenchocken i Scandinavium

Påskhelgen 1996 galopperade Malin Baryard genom Scandinavium i underkläder. Att hon i samma arena samtidigt fick sitt internationella genombrott är det inte lika många som kommer ihåg.

ANNONS
|

Hon fnissar lite åt minnet. Precis som för undertecknad är det många som levt i tron att nakenchocken (innan ordet ens var uppfunnet) var en sorts kupp.

– Men så var det ju inte, det var maskerad, det var därför vi red lättklädda. Att det skulle bli en sådan stark reaktion tänkte vi inte på då. Men det är klart, en 20-årig tjej som slänger kläderna och hoppar hinder..,funderarMalin Baryard Johnsson 21 år senare.

Reaktioner blev det förstås.

Kvällstidningarna gick bananas med uppslag och ridsporten uppmärksammades på ett som dittills aldrig skådats.

Blev ett affischnamn

Sedan dess har Malin Baryard Jonsson, 41, varit den svenska ridsportens affischnamn – och haft ett speciellt förhållande till tävlingarna i arenan.

ANNONS

– Jag och min häst Corrmint kom faktiskt trea i världscupen samma helg, betonar hon – och tittar man på SVT:s sändning från tävlingen kan man konstatera Malin Baryard kallades för stjärnskott av kommentatorn.

Tiden ger onekligen perspektiv. I år är det 30 år sedan Malin Baryard Johnsson debuterade i landslaget. Hon var tolv år – samma ålder som hennes äldste son Alvar nådde häromdagen.

Känsla av odödlighet

– Det är då det blir konstigt. Han är nu vad jag var då – och jag tycker mig känna igen den där känslan av odödlighet som man kan ha i den åldern. Den där tron på att man kan klara allt, tills den där chockerande dagen kommer då man upptäcker att man kan göra fel och – gör det.

– Jag vet ju hur jag var i den åldern, en ganska tuff tjej. Men Alvar har sitt liv, sina kompisar, sin handboll. Den stora skillnaden är väl att jag är hans mamma – och någonstans där känner jag igen mina föräldrar...

Att Malin Baryard Johnsson i en stor del av sitt liv varit i offentligheten som framgångsrik hoppryttare har förstås påverkat henne – hon vet inte mycket annat.

– Det här är mitt liv, mitt jobb och det innebär visst ansvar. Men det är klart att det finns olika Malin, en i offentligheten och en hemma på gården. Samtidigt tror jag att "överlevnaden" i offentligheten handlar om att jag kan vara mig själv, att jag i grunden är trygg, säger hon.

ANNONS

Har sett ridsporten förändras

Under sin långa tid på toppen har Malin Baryard Johnsson sett ridsporten förändras. Rejält.

– Hästar, ryttare, tävlingar, material, krav, prispengar, utrustning, teknik – kort sagt allt. Det är svårare att slå igenom i dag än när jag gjorde det. Konkurrensen är otroligt mycket tuffare. I dag tävlar man på ett helt annat sätt och måste i princip vara ute jämnt för att inte tappa rankning, säger hon och fortsätter:

– Något som inte minst kan vara tufft av familjära skäl. Jag vill tävla men jag vill också vara fru och mor. I vår familj har vi hittat en nivå som fungerar bra, säger hon.

Malin Baryard Johnsson berättar att hon med åren har hon ändrat sitt träningsupplägg.

Hon rider fortfarande varje dag – men inte lika länge och inte så många hästar som förr. Med hjälp har kvalité ersätt kvantitet. Istället lägger hon mer tid på konditions- och styrketräning.

– Den här sporten sliter på kroppen, det gäller at sköta sig för att orka. Än så länge kommer jag ur sängen utan problem, säger hon.

Hon berättar att det här med att sköta den egna träningen resulterat i en attitydförändring som hänger ihop med att kraven på utövarna hårdnat.

ANNONS

– Om jag är ute och springer i samband med en större tävling så möter jag oftast någon annan ryttare som är ute på en runda – det hände aldrig förr, säger hon.

På söndagen rider Malin Baryard Johnsson världscup i Scandinavium igen – någon maskeradritt blir det dock inte.

Däremot fortsätter landslagssatsningen i minst 30 år till.

– EM i sommar är det stora målet. Vi har ett bra gäng. Jag tror att vi kan göra något bra, säger hon.

Fakta: Malin Baryard Johnsson

Ålder: Fyller 42 i april.

Familj: Maken Henrik Johnsson och sönerna Alvar och Ed.

Bor: På en gård utanför Norrköping.

Är:Professionell hoppryttare.

Bästa hästar: Cue Channa och Second Chance.

Aktuell: Rider världscupen i Scandinavium på söndagen.

ANNONS