Axel Jonsson Fjällby tar stryk framför kassen i Juniorkronornas förlustmatch mot USA i genrepet inför junior-VM.
Axel Jonsson Fjällby tar stryk framför kassen i Juniorkronornas förlustmatch mot USA i genrepet inför junior-VM.

Bakslag för favorittippade Juniorkronorna

Förlust i genrepet mot USA. Då passar Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén på att dra ner förväntningarna på Sverige.

ANNONS
|

Sverige kliver annars in med ett ovanligt namnkunnigt lag i årets junior-VM i ishockey. I truppen finns stjärnor som Alexander Nylander, Rasmus Dahlin och Elias Pettersson. Det är namn som fått många hockeyexperter att sätta Sverige som en av de främsta favoriterna till turneringsseger.

Förväntningarna dämpades inte direkt när Juniorkronorna städade undan Danmark med 13–1 tidigare i veckan.

Utvisningar avgjorde

Därför var det lite av en väckarklocka att Juniorkronorna åkte av isen i natt efter att ha besegrats av USA. Hemmanationen vann med 3–1. Ett helt rimligt resultat utifrån spelbilden, enligt förbundskapten Tomas Montén:

ANNONS

- Vi måste vara betydligt bättre om vi ska ha en chans att slå USA. De var bättre än oss, både i anfallsspel och i försvarsspel.

Det svenska målet gjordes på styrning av Fabian Zetterlund i slutet av första perioden. Juniorkronorna hade sedan chanser att utöka i andra perioden, men tre raka numerära underlägen i slutperioden blev avgörande.

- En jättenyttig match för oss. Vi har mycket grejer att jobba på, men det är också precis därför vi spelar den här typen av matcher. Nu har vi något att sikta på och gå vidare med, säger Tomas Montén.

Han lyfter särskilt fram målvakten Filip Gustavsson, som han menar gjorde en stormatch.

Fyra spelare petas

Efter matchen spikade Montén den slutliga truppen till JVM. Fyra spelare skickas hem och förbundskaptenen valde backen Filip Westerlund och forwardstrion Jacob Olofsson, Lucas Elvenes och David Gustafsson.

ANNONS

JVM börjar på annandag jul när Juniorkronorna ställs mot Vitryssland.

TT

ANNONS