Lagkaptenen Erik Karlsson (i förgrunden) och Victor Hedman deppar efter förlusten i VM-semifinalen mot Tjeckien.
Lagkaptenen Erik Karlsson (i förgrunden) och Victor Hedman deppar efter förlusten i VM-semifinalen mot Tjeckien. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Backstjärnan: "Inte den bästa känslan i livet"

Guldchansen försvann med ett brak.
Ytterligare en titelchans är borta för backstjärnan Erik Karlsson.
– Det är givetvis inte den bästa känslan i livet, säger Tre Kronors lagkapten efter 3–7 mot Tjeckien.

ANNONS

Den 33-årige stjärnbacken har aldrig vunnit en guldmedalj eller titel på seniornivå.

Tre utmärkelser som NHL:s bäste back, Norris Trophy, har gjort hans hunger efter en lagseger än större.

Det var för att infria guldmålet som han, tillsammans med stjärnpolaren Victor Hedman, tackade ja till att spela sitt första VM på tolv år.

Efter åtta raka seger försvann gulddrömmen i semifinalen inför ett kokande O2 Arena i Prag.

"Mentalt starkare"

Sju insläppta mål – en kollaps.

– I dag var tjeckerna mentalt starkare än vi när det gällde som mest. Vi släppte det lite för mycket och kunde inte hålla i det och de utnyttjade i stort sett varenda chans de fick, säger Pittsburghs backstjärna när han möter den svenska pressen.

ANNONS

– Vi har sagt hela turneringen att det inte ska spela någon större roll vad som händer runt om oss eller vad de andra gör. Vi ska fokusera på oss själva. I dag lyckades vi inte hålla i det i 60 minuter.

Men mitt i mörkret försöker han se framåt. Om inte annat så kommer om knappt två år en OS-turnering med NHL-spelare för första gången sedan 2014 (svenskt silver i Sotji).

– Vi får dra lärdom. Just nu är det givetvis väldigt tomt. Många av oss kommer att sitta tillsammans och spela en sån här match igen. Förhoppningsvis ska det inte hända igen, säger han.

"Inte någon ursäkt"

Mitt i det tjeckiska tremålsrycket i andra perioden, från 2–2 till 5–2 på mindre än tre minuter, fick centern Isac Lundeström en ful armbåge i huvudet som inte ledde till någon utvisning.

– Det är som det är. Vi kan inte göra något åt det. Vi är glada att allt gick bra och att det är lugnt med honom. Det som händer runt om oss och med domarna ska inte vara någon ursäkt. Vi förlorar med 3–7.

Nu finns bara en bronsmedalj kvar att spela om för Sverige på söndagen.

– När pucken släpps i morgon så går vi vidare i livet. Vi har en oerhört bra och professionell grupp. Det kommer inte att vara roligt i dag och lätt att gå och lägga sig i kväll men vi ska göra vårt bästa för att ta en medalj i alla fall.

ANNONS
ANNONS