Axnér hyllar sitt landslag – ”Det är ett lag, verkligen ett lag”

Det pratades om dödens grupp inför OS där de svenska handbollsdamerna skulle få det riktigt tufft att ta sig vidare. Men de motbevisade tvivlarna, vann gruppen och är nu klara för en historisk OS-semifinal.
– Jag är svinglad och jäkligt stolt över tjejerna, säger förbundskapten Tomas Axnér efter kvartsfinalen.

ANNONS
|

Förväntningarna på handbollsdamerna var inför OS lågt ställda och både spelare som ledare pratade om att man skulle vara nöjda med att avancera ifrån gruppen. En grupp som många döpte till dödens grupp.

Öppningsmatch mot Spanien, vinst 31–24. Utskåpning av regerande OS-mästarna Ryssland 36–24. Delad poäng mot guldfavoriten Frankrike, tack vare Jessica Rydes straffräddning, 28–28. Efter det städade man av Brasilien, 34–31.

Sverige var klart för kvartsfinal när första förlusten kom mot Ungern, 23–26.

Förlusten hade ingen betydelse, Sverige var gruppvinnare och klart för kvartsfinal. Väl där väntade Sydkorea och Sverige levde upp till förväntningarna som favoriter i kvarten när man sprang på och körde över motståndet. I samma stil som under hela OS – som ett lag.

ANNONS

Efter avancemanget hyllade förbundskapten Axnér sitt landslag, för just det. Att vara ett lag.

– Jag tycker att dom som lag är helt enastående. Stämningen vi har haft och idag och det dom mobiliserar på uppvärmningen, i omklädningsrummet och på bussen hit. Under middagar och på alla samlingar, det är riktigt riktigt häftigt. Det är ett lag, verkligen ett lag.

Det blev 39 mål mot Sydkorea och under målfesten skrevs alla i blågult in i målprotokollet.

– Också häftigt. Jätteskoj! Det är en bonus att alla är med och deltar och bidrar.

”Come what will”

Sverige är framme i sin fjärde mästerskapssemifinal genom tiderna, den andra i ett globalt mästerskap efter VM 2017, då man kom fyra (tidigare: två EM-silver från 2010 och 2014).

Nu är man för första gången i svensk damhandboll klart för en OS-semifinal.

Motståndet i semifinalen kommer bli betydligt tuffare än kvarten när Nederländerna eller Frankrike väntar.

Nederländerna tillsammans med Frankrike, Norge och Ryssland har varit ledande i damhandbollen de senaste fem-sex åren. Tillsammans har de fyra nationerna tagit 13 av de 14 senaste finalplatserna i OS, VM och EM.

Men inget verkar längre skrämma landslaget eller Tomas Axnér som med stort förtroende på sitt lag säger.

ANNONS

– Come what will, det spelar ingen roll.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS