Manchester United-legendaren Gary Neville är glad att klubben dragit sig ur planerna på en superliga.
Manchester United-legendaren Gary Neville är glad att klubben dragit sig ur planerna på en superliga. Bild: Alberto Saiz/AP/TT

Avhoppen stöttas: "Hade blivit anarki"

Efter bråk i frågor om brexit och pandemibekämpning står England enigt bakom storklubbarnas beslut att dra sig ur superligan. "Hade detta fått fortsätta hade det blivit anarki", säger förre Manchester United-stjärnan Gary Neville.

ANNONS
|

Premiärminister Boris Johnson säger att det var rätt beslut av Manchester City, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Arsenal och Tottenham att hoppa av planerna på en europeisk superliga i fotboll.

"Vi måste fortsätta att skydda vår kära nationalsport", säger han.

Kultur- och idrottsministern Oliver Dowden säger att det krävs en översyn.

"Det är viktigt att det här inte blir slutet på processen, för vad det här sätter ljuset på, mer än tidigare, är att det behövs en större översyn av hur fotbollen styrs", säger Dowden.

"Blivit anarki"

Den förre Manchester United-försvararen Gary Neville är inne på samma spår:

"Ägarna, Glazers, har ingen plats i Manchester United längre. Vi har jobbat hårt för att förändra reglerna för ägarskap i klubbarna. Folket har talat. Hade detta fått fortsätta hade det blivit anarki", säger Neville och får medhåll av Liverpool-legendaren Graeme Souness:

ANNONS

"Supportrarna glömmer inte vilka som ville genomföra det här. De som vill ha snabba pengar och är villiga att sälja ut sin själ."

I ett uttalande säger det engelska fotbollsförbundet att superligan hotade fotbollens uppbyggnad:

"Den stängda ligan kunde ha delat vår sport, men i stället har den enat den".

Wenger inte överraskad

Arsenals legendariske tränare Arséne Wenger säger att han inte är överraskad över att planen på superligan inte höll särskilt länge.

"Jag trodde aldrig att den skulle bli av. Den ignorerade sportens grundprinciper och förbiser man dem dödar man de inhemska ligorna och det skulle aldrig supportrarna acceptera", säger Wenger.

Den förre Liverpool-försvararen Stephen Warnock anser att ägarna till de sex klubbarna måste be om ursäkt.

"De måste gå ut och säga att de gjorde fel och be om förlåtelse. Det skulle inte förvåna mig om några klubbar läggs ut till försäljning med tanke på pressen på ägarna", säger Warnock.

Flera klubbar har redan bett om ursäkt. Senast i raden är Liverpools ägare.

"Projektet skulle aldrig ha genomförts utan supportrarnas stöd. De senaste 48 timmarna stod det klart för oss var ni stod. Vi hörde er. Jag hörde er", säger John Henry i ett uttalande.

ANNONS