Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Armand Duplantis mamma: ”Jättemånga som inte tycker att han är svensk”

Armand Duplantis, 20, kan mer svenska än de flesta tror men an vågar inte prata, berättar hans mamma Helena i en intervju med Sveriges Radio. Där utvecklar hon även hur sonen har kämpat med att många ska tycka att han är ”svensk nog”.
– Det är jättemånga som inte tycker att han är svensk, säger Helena.

20-årige Armand Duplantis har de senaste åren vuxit fram till en av friidrottsvärldens stora stjärnor. I vinter satte han världsrekord och glädjen i Sverige gick att ta på.

– Det är helt otroligt. Han är stavhoppets Usain Bolt, sa Stefan Holm till Expressen.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom – så gick det till när Öis-gården köptes för mångmiljonbelopp

Stavhoppskollegan Angelica Bengtsson till samma tidning:

– Man är stolt över att han tävlar för Sverige.

LÄS MER: Miljontals kronor i hyra – så mycket betalar klubbarna i Göteborg

Men alla har inte riktigt kunnat ta till sig att han är svensk. Debatten om hur svensk den USA-födde stjärnan är har pågått sedan han kom fram. I en intervju med Sveriges Radio (SR) berättar hans mamma Helena Duplantis om hur många har stört sig på att han inte kan det svenska språket fullt ut.

– Det är jättemånga som inte tycker att han är svensk för att han inte pratar svenska. Jag tycker verkligen att det är lätt för folk nuförtiden med internet att bara spotta ur sig ganska elaka kommentarer. Det är så lätt när vi inte ens behöver titta varandra i ansiktet att trakassera folk. Det har varit lite mer elaka kommentarer än jag förväntade mig men jag trodde ju att det skulle bli prat eftersom han inte pratar svenska flytande. Eller i alla fall inte så bra som folk tycker att han ska prata, säger Helena Duplantis till SR.

LÄS MER: Zlatans ord till lagkamraterna: "Första personen som öppnar munnen dödar jag"

I samma intervju berättar också Helena att Armand kan mycket mer svenska än vad de flesta tror.

Dock så har en presskonferens för två-tre år sedan, enligt Helena, satt spår som får Armand att tveka på om han ska prata svenska eller inte under intervjuer.

– De sa frågorna de skulle ställa och sen övade han in de (svaren) på svenska. Sen kom han till intervjun och det var samma frågor, men de la på ord som jag (Helena) knappt visste. Jag såg hur han blev snurrig för att det inte var ord han hade övat in. Han försökte men det kändes som han var tveksam att prata svenska intervjuer. Men han pratade med mormor i går och de hade världens längsta konversation på svenska som svenska folket inte vet – hur mycket svenska han kan prata. För efter tävlingar blir intervjuerna på engelska.

LÄS MER: Chrunak om sorgen efter hustruns bortgång

Armand Duplantis pluggar svenska just nu och om det sker en förändring kring miljön vid intervjusituationer så kanske vi kommer att få höra honom prata mer svenska inom kort.

– Situationen blir inte lugn och fin. Att: ”Vi pratar långsamt. Vi pratar med ord som du förstår.” Det blir bara mikrofon på mikrofon och man (Armand) är exalterad efter en tävling. Om miljön och situationen hade varit rätt hade han kunnat visa att han kan mer svenska än vad folk tror, säger Helena Duplantis till Sveriges Radio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.