Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Annika Sörenstam kritiseras för att ha tagit emot medalj av Donald Trump

Under torsdagen mottog Annika Sörenstam frihetsmedaljen från USA:s avgående president Donald Trump. Detta får nu golflegendaren skarp kritik för världen över.
”Detta är en skam”, skriver USA Todays krönikör Christine Brennan.

Det blev kaos när anhängare till den avgående presidenten Donald Trump stormade den amerikanska kongressen under onsdagen. Detta i ett försök att stoppa just kongressens fastställande av valresultatet som utsåg Joe Biden till ny president.

Donald Trump var ute i sociala och tog avstånd från våldet i Kapitolium samtidigt som han stod fast vid att valresultatet var manipulerat. Det kritiserades han skarpt för och det fick även Twitter att stänga av honom under en kortare tid.

Dagen efter, på torsdagen, var det många som häpnade då det kommunicerades att den svenska golflegendaren Annika Sörenstam skulle motta frihetsmedaljen från Donald Trump tillsammans med en annan golflegendar – Gary Player.

”Ja, det händer snart. Allt är bra. Lugnt och inga problem”, skrev Sörenstam i ett sms till Expressen.

LÄS MER: Sörenstam får medalj av Trump – dagen efter upploppen

Under natten till fredagen, svensk tid, kommunicerade Vita huset att Sörenstam mottagit medaljen. Medaljen som tidigare delats ut till exempelvis Nelson Mandela och Martin Luther King.

”I dag delade president Donald J. Trump ut Presidentens frihetsmedalj till Babe Zaharias. Presidenten delade också ut priset till de tidigare tillkännagivna mottagarna Annika Sörenstam och Gary J. Player”, skrev Vita huset i ett pressmeddelande enligt Expressen.

Och kritiken lät inte vänta på sig. Christine Brennan, krönikör på en av USA:s största dagstidningar USA Today, tycker att Player och Sörenstam ska skämmas.

”De noterade inte det fruktansvärda som hade ägt rum under Trumps övervakande. De brydde sig inte om allvaret i situationen och uppmaningarna från politiska ledare att Trump borde avsättas och åtalas. Nej, de valde villigt att acceptera ett pris från Trump och ses med honom dagen efter hans ord och handlingar ledde till en av de skamligaste incidenterna i USA:s historia”, skriver hon.

Fakta: Presidentens frihetsmedalj

USA:s president delar ut den efter eget gottfinnande till personer som gett ett särskilt anmärkningsvärt bidrag till den nationella säkerheten i USA, till världsfreden eller för kulturella eller andra offentliga eller privata ansträngningar.

Kritikerstormen mot Sörenstam

Brennan fortsätter att skriva i krönikan att hon tidigare försökt nå svenskan för en kommentar om Trumps nedvärderande kommentarer om kvinnor men inte fått svar.

”Det visar sig att ceremonin för Sörenstam och Player inte var öppen för pressen. Det fanns inga bilder tillgängliga. Evenemanget hölls i princip i hemlighet. Detta är en skam”.

LÄS MER: Sörenstam om historiska tävlingen på Vallda

Även hemma i Sverige har kritiken haglat mot Sörenstam. Dagens Nyheters chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski tycker att golfaren ska slänga medaljen.

”Ta emot medalj från en president som uppviglat till en våldsam attack mot USA:s kongress, landets demokratiska hjärta. Skäms inte Annika Sörenstam? Släng medaljen.”, skriver Wolodarski på Twitter.

Annika Sörenstam har tagit 72 segrar på LPGA-touren. Hon vann tio majors. I fjol mottog hon Idrottsakademins hederspris på Idrottsgalan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.