Anja Pärson: ”Jag lurade döden”

Anja Pärson, 40, är en av svensk idrotts största. Men det hela kunde ha tagit slut efter en otäck krasch i Vancouver 2010.
– Jag lurade döden, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS
|

Få kan mäta sig med Anja Pärson. För det blev hela 42 världscupsegrar, sju VM-guld och ett OS-guld och därtill flera andra internationella medaljer under hennes långa karriär.

– Det är klart OS-guld och sådana saker kommer upp när man tittar på meriterna. Men generellt sett är jag väldigt stolt över hur otroligt disciplinerad och dedikerad jag var till min idrott. Jag och mitt team bestämde oss till exempel för att vinna OS-guld i någon gren 2006 och sedan gjorde vi det. Sådana saker gör mig extremt stolt; att vi var kapabla att sätta upp en plan, utföra den och sedan lyckas, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS

LÄS MER:Andreas Alm om Häckens start på säsongen

Den nu 40-åriga Anja Pärson var med om en otäck olycka under OS i Vancouver för elva år sedan. Då störtade hon fram i störtloppet och såg ut att kunna ta en medalj men kraschade istället och flög 50-60 meter.

Där och då trodde de flesta att hon skulle bli borta länge från sporten.

LÄS MER:Gais i serieledning – för första gången på tolv år

Anja Pärson om kraschen: ”Hade inte någon känsel”

Dagen efter stod hon på skidorna igen och tog OS-brons i superkombination.

– Den olympiska drömmen är så pass stor och det är en sådan stor del av ens liv; man lever, äter, sover och tänker att man ska vara där igen om fyra år. När jag stod där och hade kraschat var min största rädsla att inte få delta dagen efter. För mig var det ett måste att göra allt i min makt för att kunna stå på start dagen efter. Men att det blev en medalj var helt otroligt när jag inte hade någon känsel i vänsterbenet. Smärtan gjorde att hela benet domnade bort och en nervskada gjorde att jag inte kände foten, säger hon och fortsätter:

– Jag var livrädd. Jag hade ju lurat döden dagen innan. Det var en enorm mental påfrestning för att övervinna rädslan, smärtan och nervositeten.

LÄS MER:Marek Hamsik kan lämna Blåvitt gratis – innan kontraktet går ut

Sedan karriären tagit slut har Anja Pärson varit expert i TV, varit med i Let’s Dance och synts i flera andra TV-program.

ANNONS
ANNONS