Anja Pärson berättar om otäcka OS-kraschen 2010

För tio år sedan kraschade Anja Pärson våldsamt under ett lopp i OS i Vancouver. Nu berättar hon om den omvälvande situationen i Hellenius Hörna i TV4.
– Det är en kamp mot döden i mitt huvud. Jag måste göra allt jag kan för att överleva, säger hon.

ANNONS
|

Anja Pärson har vunnit det mesta man kan vinna inom utförsåkning.

Skidlegendaren har 42 världscupsegrar, ett OS-guld, sju VM-guld och totalt 19 mästerskapsmedaljer på meritlistan.

Det finns många minnesvärda stunder från Pärsons karriär. Inte alla av det positiva slaget, dock.

Under OS i Vancouver 2010 kraschade Pärson våldsamt.

Kraschen föregick av att Pärson vunnit OS-guld fyra år tidigare. Nu kunde hon känna doften av ett ännu ett guld. Striden stod mot Lindsey Vonn, som var snabbare än Pärson under backens första bit.

”Riskerar allt”

När Pärson insåg detta bestämde hon sig för att satsa i backens nedre del.

– Man lämnar hjärnan vid sidan om och riskerar allt då. Jag kände att jag måste ta chansen här någonstans för att kunna vinna. Jag chansade, men det blev för tufft. säger hon i Hellenius Hörna.

ANNONS

Då kom kraschen.

– Där och då tänker jag att jag inte har en aning om var det här tar mig nu. Det enda jag försöker fokusera på är att landa på fötterna, ta i allt vad jag har, hålla huvudet ovanför marken så jag inte slår i det. Det är en kamp mot döden i huvudet, jag måste hela tiden jobba med att vara där och då i stunden, och göra allt jag kan för att överleva, säger Pärson.

Pärson klarade sig otroligt nog utan några större skador. Sju minuter innan kombinationstävlingen dagen efter bestämde hon sig oväntat nog för att köra.

Det blev ett OS-brons då, trots den våldsamma kraschen dagen innan.

ANNONS