Anders Hansson död – blev 28 år gammal

Svenske VM-gångaren Anders Hansson från Borås har dött i cancer, det uppger flera svenska medier. Han blev 28 år gammal.
– Det är så orättvis, säger pappa Börje Hansson till Sportexpressen.

ANNONS
|

2019 hittades en tumör i Anders Hanssons hjärna och efter strålbehandlingar såg han ut att ha besegrat cancern. Gångaren var till och med med under Finnkampen ifjol och vann guld under inomhus-SM i februari.

Men tumören kom tillbaka i somras. Till slut orkade inte kroppen längre och 30 oktober dog Anders Hansson 28 år gammal.

– Det är så orättvist. Vi sa det när han gick bort. Han hade syrgasmask och så tog de bort den för att den började krångla. Då tog han några andetag och jag sa till alla fyra i familjen som var runt honom att ”nu är det inte långt kvar”, säger hans pappa Börje Hansson till Sportexpressen.

ANNONS

Svenska gångaren sörjs av många, bland annat landsmannen Perseus Karlström.

– Jag är väldigt, väldigt ledsen. Det känns så fruktansvärt orättvist att en så ung och frisk människa ska kunna drabbas av detta, säger VM-bronsmedaljören till Sportbladet.

Han berättar om deras nära relation.

– Han var mer än en kompis. De senaste tio åren tillbringande vi mer än ett år tillsammans ute på läger och på tävlingar i Sverige och världen och vi utvecklade en djupare relation än bara vänskap. Han var mer som en bror för mig, säger Perseus Karlström.

Perseus Karlström sörjer sin kompis och landsmans bortgång
Perseus Karlström sörjer sin kompis och landsmans bortgång Bild: JOEL MARKLUND

Svenska gång- och vandrarförbundet skriver ”Hoppas du snart får gå en ny femmil i himlen Anders!” på sin hemsida.

Slog personligt rekord i London

Anders Hansson tog sitt första, av totalt sex, SM-guld 2014. Utöver dem har han även 13 SM-silver och 10 SM-brons på sin meritlista.

Hans absoluta höjdpunkt under karriären var när han under VM i London 2017 slog nytt personligt rekord på femmilen med tiden 3.58,00. Tiden räckte till en 28:e plats.

ANNONS