Amanda Zahuis kritik mot egna förbundet: ”Äcklar mig”

Basketspelaren Viktor Gaddefors har anklagats för rasism. Nu är han uttagen i svenska VM-kvaltruppen och det reagerar stjärnan Amanda Zahui på. ”Det äcklar mig att det svenska landslaget tar med en person som öppet och stolt pratar ner svarta människor”, skriver hon på Twitter.

ANNONS
|

I en intervju med LT i mars förra året, som senare avpublicerades, förde den svenske basketspelaren Viktor Gaddefors resonemang kring skillnaderna mellan italienska och franska basketligan och sa då att franska ligan är mer atletisk på grund av att det finns fler svarta spelare där samtidigt den italienska ligan har ett smartare spel. Gaddefors fick ta emot kritik och anklagades för rasism.

Under fredagen stod det klart att Gaddefors är en del av Sveriges VM-kvaltrupp och det får den svenska stjärnan Amanda Zahui att reagera starkt.

”Det äcklar mig att se att herrlaget konstant tillåter en person som uttalat sig nedsättande mot svarta personer. Någon som öppet uttalat sina rasistiska tankar. Det äcklar mig att Viktor representerar vårt land och ett förbund som så ”starkt” förespråkar jämlikhet, skriver hon på sociala medier.

ANNONS

Hon fortsätter:

”Ta en sekund och tänk på hur det känns för mig eller någon annan icke vit person inom förbundet, som kämpar för jämlikhet och för att bli sedd som en människa. Bara det. Och landet som du representerar och som lever på din framgång accepterar sådant beteende".

Viktor Gaddefors har tagit del av kritiken och säger till Expressen att det ”inte känns jättekul” och att han tidigare tagit avstånd från sitt uttalande.

– Hon får ha sin åsikt och det får stå för henne lite. Jag har varit inne i det där och orkar inte riktigt ge mig in i det igen. Jag känner att jag inte kan göra så mycket, jag håller mig lite utanför. Det har varit. Hon får ha sin åsikt, säger Gaddefors.

Förbundet svarar: ”Tog avstånd”

Zahuis kritik är riktad mot Svenska basketförbundet och till Expressen säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo:

– Vi tog avstånd från uttalandet som Viktor gjorde i en intervju och fördömde det i kraftiga ordalag. Vi valde att stötta Viktor och klubben med det de behöver med utbildningsfrågor och andra insatser.

Han fortsätter:

– Amanda har uttryckt det hon känner kring situationen, och känner man henne så är hon en sådan person som säger vad hon tycker.

ANNONS

Joulamo säger att förbundet kommer ta kontakt med Amanda Zahui med anledning av kritiken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS