Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.
Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna. Bild: ERIK SIMANDER

Amanda Lind föreslår hävt inreseförbud för elitidrottare

Sverige har varit restriktiva gällande inresande av internationella idrottare. Detta har inneburit att internationella idrottstävlingar i Sverige har fått ställas in. Under dagens pressträff meddelande dock idrotts-och kulturminister Amanda Lind att elitidrottare kan få dispens från inreseförbudet – i mitten av november.
– Sverige är ett land som är erkänt duktiga på att arrangera tävlingar och det ska vi vara även under pandemin säger Amanda Lind.

ANNONS
|

Sverige har haft strikta inreseförbud för icke-EU-medborgare till följd av covid-19.

Världscuptävlingar och landskamper har ställts in och flyttats till följd av detta. Bland annat flyttades Sveriges U21-EM-kvalmatch mot Armenien.

I stället för att spelas på Olympia i Helsingborg så spelades matchen i Lublin i Polen.

Nu kan det dock se annorlunda ut i framtiden.

Under tisdagens pressträff meddelade nämligen idrotts-och kulturminister, Amanda Lind, att idrottare kan få dispens till att resa in i Sverige. Detta från mitten av november.

– Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, säger idrottsministern Amanda Lind, och fortsätter:

ANNONS

– Det är väldigt många tävlingar som väntar oss som konståknings-VM under våren. Alla internationella elittävlingar kommer att kunna genomföras. Sverige är ett land som är erkänt duktiga på att arrangera tävlingar och det ska vi vara även under pandemin, säger Lind.

Ett glädjande besked inte minst för skid-Sverige, som har planerat att arrangera en rad internationella tävlingar på svensk under säsongen.

Även om pandemin fortsatt slår hårt, säger Lind att inresande för elitidrottare medför en begränsad risk för smittspridning i Sverige. Bland annat eftersom idrottsrörelsen följer covid-19-protokollen på ett bra sätt.

Lind tackade även idrottsrörelsen för en bra och konstruktiv dialog i frågan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS