Alvar Myhlback diskvalificerades – på grund av sin ålder

Alvar Myhlback, 15, slog samtliga konkurrenter i söndagens Craft Ski Marathon. Men efter loppet diskvalificerades han – på grund av sin ålder.
– Jag visste egentligen om att jag skulle bli diskad, säger han till Sportexpressen.

ANNONS
|

Alvar Myhlback, son till vallachefen Petter Myhlback, är en supertalang i längdspåren. Han spås en ljus framtid och har själv höga ambitioner, bland annat tränade han med det ryska landslaget under sommaren.

Men än får han inte mäta sig med de allra bästa. Reglerna förbjuder nämligen tävlingssträckor på över 30 kilometer för personer under 17 år – vilket ställde till det för honom i helgens Craft Ski Marathon.

Trots att han bara var anmäld till sträckan över 21 kilometer, ett halvmaraton, kuppade han och fortsatte köra när loppet egentligen var över. När samtliga 42 kilometer var över stod han som segrare. Men vinsten fick han inte behålla, han diskvalificerades eftersom han var för ung.

ANNONS

– Det är så mycket ålder som ska styra. Man vill försöka träna och tävla med dem som är lika bra som en själv så att det blir kul och inspirerande, säger Alvar Myhlback till tidningen.

Men beskedet kom inte som någon chock för Myhlback som på förhand kände till reglerna, även om han inte trodde att han skulle stå som segrare.

– Jag hade bestämt mig för det ganska långt innan. Jag visste egentligen om att jag skulle bli diskad. Jag visste att jag skulle åka bra och att det skulle bli en grej det här med att jag inte får åka på grund av min ålder, säger han.

Förstaplatsen gick till Joel Andersson från IFK Mora SK istället och trots Myhlback ”kupp” var det inte speciellt starka reaktioner när han inte stannade efter 21 kilometer.

– Det var mindre än jag trodde. Jag hade nästan förväntat mig att det skulle vara någon funktionär som skulle försöka ta in mig men det var ingenting med det. Det var trevlig stämning i fältet, det var ingen som var sur, säger han till tidningen.

ANNONS