Allvarliga knäskador ökar

ANNONS
|

Det är inom de stora lagidrotterna där vridmoment förekommer i stor utsträckning - framförallt fotboll, handboll och innebandy, samt alpint och i viss mån kampsporter - som olycksfrekvensen är störst.

- Antalet allvarliga skador ökar för varje år, säger Lars-Inge Svensson på Folksam.

Sjukgymnasten och forskaren, Anette von Porat, har gjort en sammanställning av forskning på området. Den visar bland annat att unga tjejer löper fyra till sex gånger större risk att drabbas av en allvarlig knäskada. När man kommer upp i åldrarna är det killarna som är mer utsatta. Det är inte bara korsbandsskador som leder till artros, även ledband- och meniskskador kan få så tråkiga konsekvenser.

ANNONS

von Porat har tittat på en grupp killar som slet av korsbandet 1986 och lät röntga dem 14 år senare. 40 procent av dem hade utvecklat artros. Och av 123 patienter som genomgått en meniskoperation på Lunds lasarett följde man upp 107 stycken 21 år senare. I hälften av fallen fann man artros. I en kontrollgrupp i samma ålder var det bara sju procent som hade sjukdomen.

- Ett stort problem är att de aktiva slår ifrån sig den här informationen. De vill bara komma tillbaka så fort som möjligt. Jag har själv varit elitidrottare och förstår dem väl. Alla vet att det är farligt att köra fort på motorvägen också, men det händer inte mig något, eller hur?

- Vi kan bara informera om riskerna de utsätter sig för, vi vet ju inte exakt vilka det är som drabbas heller, bara att det gäller varannan patient, säger von Porat.

Hon menar också att man får stånga sig blodig för att nå fram till klubbarna, där det sportsliga oftast styr.

- Men de inser inte att det krävs en hel trupp för att vinna. Jag får kalla kårar när jag exempelvis hör talas om Anja Pärson. "Hon har bara en liten broskskada, det går att köra på". Herregud, det är ju den svåraste typen av knäskada du kan få. Gå in och titta i ett sådant knä om ett par år, det är ingen vacker syn, säger von Porat.

ANNONS

I takt med att kvalitén på underlag och skor blir bättre, ökar antalet knäskador inom idrotten. Ju bättre fäste, desto större blir risken. Forskning visar också att knäskadorna drabbar tonåringar i allt större utsträckning. En förklaring kan vara att de matchas hårdare och inte får tid till återhämntning. Många tjejer och killar spelar i lag i flera olika åldersgrupper. Och trots att det är fastställt hur allvarliga konsekvenserna kan bli, är det få klubbar som ser till att ha regelbunden förebyggande träning på agendan.

Flera studier visar att en knäskada i unga år inte enbart kan innebära slutet på karriären, risken för att utveckla artros redan vid 30-40-årsåldern tredubblas. Det finns ingen medicin eller behandling som stoppar utvecklingen. Det enda man kan göra är att ge smärtlindring för stunden.

- Om patienten lider för mycket måste man till slut byta knäled, man sätter helt enkelt in en protes i knäet, säger en av landets ledande ortopeder, Sten Björnum.

En sådan protes håller generellt sett håller mellan tio och 15 år - och kan i dagsläget bara bytas en gång.

- Detta är ett växande problem och ingen vet väl egentligen hur stort det kommer att bli i framtiden, men forskare världen över jobbar hårt för att lösa det, säger en bekymrad Björnum.

ANNONS
ANNONS