Anna Nordqvist. Arkivbild.
Anna Nordqvist. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/AP/TT

Allt du behöver veta inför PGA-mästerskapen

PGA-mästerskapen är tillbaka i Bethesda där Anna Nordqvist vann för 13 år sedan. Kanske kan svenskan blanda sig i toppstriden även i år då prispengarna fördubblats. Här är allt du behöver veta inför veckans majortävling i golf.

+ Vad: Den 68:e upplagan av PGA-mästerskapen i golf. Tävlingen är en av årets fem majortävlingar och kallas för spelarnas eget mästerskap då den arrangeras av proffs-organisationen PGA. Annika Sörenstam är tillsammans med sydkoreanskan Inbee Park den enda spelare att vinna tävlingen tre gånger i rad (2003, 2004 och 2005).

+ När: 23–26 juni.

+ Var: Congressional Country Club i Bethesda, Maryland. När majortävlingen spelades i Bethesda 2009 vann Anna Nordqvist. Även Annika Sörenstam har vunnit PGA-mästerskapen på Congressional-banan, 2005. Senast banan stod värd för en major var när Rory McIlroy vann herrarnas US Open 2011.

+ Tv: V Sport Golf och Viaplay, torsdag och fredag från 17.00, lördag och söndag från 19.00.

+ Prispengar: Prispengarna fördubblas till årets tävling, till motsvarande 91 miljoner kronor totalt. Vinnaren får 13,7 miljoner kronor. Ökningen beror på en önskan om att lyfta damgolfen, säger PGA:s ordförande Jim Richerson:

– Vi ville verkligen säkerställa att vi använder den här tävlingen till att visa upp de bästa kvinnliga golfarna och att göra det med en av de största prissummorna, säger han enligt AP.

+ Svenskor: Anna Nordqvist, 35, trivs som bäst när det är majordags. Hon vann på just Congressional 2009, med fyra slags marginal, och årets bästa resultat kom i US Open för några veckor sedan då hon blev sexa. Rankad 23:a i världen. Starttid torsdag: 18.50.

Madelene Sagström, 29, har två tredjeplatser som bäst i år. Hon missade kvalgränsen i US Open i maj. Rankad 32:a. Starttid: 19.56.

Pernilla Lindberg, 35, har haft ett tufft år med en 42:a plats som bäst. Hon missade cutten i US Open. Rankad 207:a. Starttid: 20.07.

Frida Kinhult, 22, gör debut i tävlingen. Hon kom på 17:e plats i LPGA-tävlingen för två veckor sedan och slutade 24:a i US Open dessförinnan. Rankad 251:a. Starttid: 20.01.

Linnea Johansson, 28, gör sin andra major i karriären efter US Open, där hon blev 51:a. Har varit 30:e som bäst i år. Rankad: 448:a. Starttid: 13.16.

+ Svenskor som inte är med: Linn Grant och Ingrid Lindblad är svensk golfs kanske hetaste namn just nu, men ingen av dem kommer till Bethesda. Lindblad är amatörspelare och kommer i stället att spela amatörmästerskapen i engelska Hunstanton. Linn Grant, som vann Scandinavian Mixed, har inte kvalat in.

+ Favoriter: Nelly Korda, USA. Världstvåan vann PGA-mästerskapen förra året på delat rekordresultat i tävlingens historia, 19 under par. Spelade särspel om segern i den senaste LPGA-tävlingen i söndags, som dock Jennifer Kupcho vann. Har haft en tung vår då hon drabbades av en blodpropp.

Minjee Lee, Australien. Är i storform, vann US Open för några veckor sedan. Är rankad trea i världen.

Ko Jin-Young, Sydkorea. Världsettan som har en seger och en andraplats som bäst i år. Kom fyra i US Open.