IFK Göteborgs backtalang Emil Holm med bollen. Arkivbild.
IFK Göteborgs backtalang Emil Holm med bollen. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

Allsvenskans fem största talanger

Alexander Isak dominerar för Real Sociedad i Spanien.
I Italien är Dejan Kulusevski redan klar för Juventus.
Vem blir nästa svenska stjärna att tändas på fotbollshimlen?
Här är fem allsvenska talanger att hålla koll på när allsvenskan startar.

ANNONS
|

Spelarna på listan har max gjort 15 allsvenska matcher i karriären, och är födda 2000 eller senare.

Jacob Ondrejka, 17, mittfältare, Elfsborg

Det har gått snabbt för 17-årige Ondrejka. Förra året tog han i princip bara ett kliv från Landskronas P16-lag rätt in i A-truppen – där det blev 23 matcher i division 1. Den offensive mittfältaren imponerade så mycket att flera allsvenska klubbar gjorde upp om hans namnteckning. Elfsborg drog det längsta strået, och med tanke på vilken explosionsartad utveckling Ondrejka har haft hittills är det inte otänkbart att han spelar till sig en plats även på Boråslagets mittfält under 2020.

ANNONS

Robin Tihi, 18, back, AIK

De senaste åren har AIK fostrat flera stjärnor, där namn som Alexander Isak och Robin Quaison naturligtvis sticker ut. Blir Tihi nästa namn att läggas till listan? Ja, AIK tror i varje fall väldigt mycket på den mångsidige mittbacken och har redan börjat tänka i banor om att flytta upp honom till A-laget, precis som de i vintras gjorde med den 17-årige mittfältaren Tom Strannegård.

Emil Holm, 19, back, IFK Göteborg

IFK Göteborg har flera unga, intressanta spelare och den som sticker ut allra mest är kanske Emil Holm. Redan förra säsongen blev det elva matcher i allsvenskan för högerbacken, som hyllas av både klubbledningen och spelarna i Blåvitt. Holm är en modern försvarare med snabbhet och driv som främsta egenskaper. Dessutom är han riktigt vass i huvudspelet.

Tim Prica, 17, anfallare, Malmö FF

Klingar namnet bekant? Ja, det är inte så konstigt. Tims pappa Rade Prica var en fruktad anfallare under 2000-talet och spelade för klubbar som Sunderland, Maccabi Tel Aviv och Hansa Rostock. Rade gjorde flera säsonger i Helsingborg, men Tim har alltså valt att representera värsta konkurrenten Malmö FF. Förra säsongen fick den välvuxne 17-åringen debutera i allsvenskan och på ungdomsnivå har han värkt in mål i flera år. Konkurrensen i MFF är stenhård, men Prica är en talang utöver det vanliga och en spelare som klubben tror stenhårt på.

ANNONS

Armin Gigovic, 17, mittfältare, Helsingborg

Den kanske mest etablerade spelaren på listan, Gigovic gjorde 14 allsvenska matcher 2019. Trivs allra bäst på det centrala mittfältet, där han beskriver sig själv som en löpstark box till box-spelare. Den fina spelförståelsen är en annan egenskap som utmärker Gigovic. I vintras anmälde flera europeiska toppklubbar sitt intresse för 17-åringen, och Helsingborg uppges ha tackat nej till ett bud i mångmiljonklassen.

Ytterligare namn att lägga på minnet: Edvin Crona, 20, anfallare, Kalmar FF, Imam Jagne, 16, mittfältare, Häcken, Tom Strannegård, 17, mittfältare, AIK, Noah Alexandersson, 18, mittfältare, IFK Göteborg, Taylor Silverholt, 18, anfallare, Mjällby, Amel Mujanic, 18, mittfältare, Malmö FF.

ANNONS