Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla ungdomsmatcher i innebandy och handboll stoppas

Alla ungdomsmatcher inom handbollen och innebandyn stoppas nu helt. Samtidigt väljer flera storklubbar att lägga ner även träningsverksamheten för sina unga spelare.
– Vi har plockat ner 95 procent av vår verksamhet nu, säger Stefan Albrechtson, klubbdirektör i Sävehof.

Det är de stora inomhussporterna som tycks drabbas hårdast av de nya direktiven kring coronaviruset. Både svenska innebandyförbundet och svenska handbollförbundet har nu stoppat allt seriespel för ungdomar – något som påverkar tusentals barn i Göteborgsområdet.

– Alla ungdomsserier stoppas med omedelbar verkan från och med i dag. Det gäller från U19 och ända ner till minihandbollen med de yngsta, säger Tony Larsson, klubbchef i Redbergslid.

Han och övriga i klubbledningen har valt att gå ett steg längre och dessutom stoppa all träning för ungdomar.

– Seniorerna har ju några matcher kvar på sitt seriespel. Så herrlag, damlag och juniorer är de enda som har möjlighet att träna – om de vill.

Varför väljer ni att lägga ner verksamheten helt för barnen?

– Vi tog det beslutet redan innan beskedet kom från förbundet. Vi vill ta vårt ansvar för att minska den här smittspridningen så mycket det bara går. Vi kan inte se någon vinning i att springa runt och träna i den tid som råder nu. På ungdomssidan känns det inte aktuellt.

Redbergslids klubbchef Tony Larsson, till höger i bild, hoppas att fler klubbar följer RIK:s exempel. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Redbergslids klubbchef Tony Larsson, till höger i bild, hoppas att fler klubbar följer RIK:s exempel. Bild: MICHAEL ERICHSEN

RIK har omkring 500 barn och ungdomar i träning, normalt sett. Nu får de försöka hålla igång på egen hand de närmaste veckorna.

– Vi tar det två veckor i taget och kommer att bevaka virusets framfart och allt som händer runt omkring. Så besluten gäller två veckor i taget, säger Larsson.

Han hoppas och tror att fler klubbar följer deras exempel.

– Förhoppningsvis blir det en allmän reaktion bland andra klubbar. Och vi vill gärna sända den signalen till andra klubbar – att hjälpa till i den tid som råder.

Även jätteklubben Sävehof har beslutat att stoppa all träning för sina ungdomslag – ett beslut som drabbar omkring 1650 spelare och ledare.

– Allt är tills vidare. Vi har bestämt oss att följa de råd och rön som ges och vi får se när vi kan öppna det igen. Vi har plockat ner 95 procent av vår verksamhet nu. Men så länge skolor, flygplatser och affärer är öppna så kör vi vidare med elitverksamheten, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson.

"Man kan bli utpekad som det svarta fåret"

Även inom innebandyn har seriespel för ungdomar nu stoppats. Och dessutom har det västsvenska innebandyförbundet skickat ut en skrivelse med en rekommendation om att även lägga ner träningsverksamheten helt.

”De lag som avslutat seriespelet/säsongen rekommenderas upphöra med alla gemensamma aktiviteter och träningar tills vidare. Individuell träning rekommenderas istället.” skriver förbundet.

För Lindås IBK innebär det att man själva tvingas fatta beslut om att stoppa sina 600 barn från att träna eller inte.

– Vi rekommenderar våra ledare att man stänger ner alla sina träningar. Men förbundets formulering ställer till det för oss, för vissa ledare vill ju köra på. Det jag har sagt är att vi följer förbundets rekommendation och vi kommer inte att ha organiserade träningar. Däremot kommer vi inte stoppa de barn som vill komma ner till hallen och skjuta lite, säger Mikael Barman, ungdomsansvarig i Lindås.

Han konstaterar att regeringens förbud mot folksamlingar över 500 personer får konsekvenser långt utöver de stora evenemangen.

– Det här med 500 personer börjar suddas ut i praktiken nu. Stänger man inte ner träningar kan man ju bli utpekad som det svarta fåret som inte tar samhällsansvar, säger Mikael Barman.

Inom basketen har man beslutat att stoppa all tävlingsverksamhet, både för seniorer och ungdomar. I Göteborgsklubben Högsbo kommer man dock att få fortsätta träna.

– Så länge kommun/regering håller skolor öppna så kommer Högsbo Basket att fortsätta med träningar. I samband med träningar umgås man oftast med samma personer som i skolan, skriver klubben på sin hemsida.

Frölunda stänger ner

Även Frölunda Indians meddelar att man avslutar säsongen för sin ungdomssektion. Dessutom stänger klubben kontoret i Frölundaborg hela nästa vecka, det skriver man på sin hemsida.

– Efter rådande omständigheter har vi bestämt oss för att ta till den här åtgärden. Det är vårt sätt att ta ansvar för vår verksamhet i den här situationen. Vi följer noggrant och nära myndigheters direktiv och kan fatta nya beslut med kort varsel, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler till hemsidan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.