Nils van der Poel kan ta sitt andra guld på OS i Peking.
Nils van der Poel kan ta sitt andra guld på OS i Peking. Bild: Christine Olsson/TT

Alexandersson hyllar van der Poel: "Inspirerande"

Förra året tränade de tillsammans, nu får Tove Alexandersson följa Nils van der Poels väg mot ett nytt OS-guld på tv. "Jag unnar honom verkligen all framgång!" hälsar orienteringsstjärnan.

ANNONS

Nils van der Poel ska på fredag morgon svensk tid ut på isen för att försöka ta sitt andra OS-guld i Peking på 10 000 meter.

Hemma framför tv:n kommer, förutom alla andra svenska idrottsfantaster, även en annan svensk världsmästare att sitta. Tove Alexandersson.

"Om jag inte är ute och tränar då så kommer jag absolut att göra det annars får jag se det i efterhand", skriver Alexandersso, som på Idrottsgalan i januari utsågs till Årets kvinnliga idrottare, i ett mejl till TT.

"Nedtagen på jorden"

Förra våren tränade de båda stjärnorna tillsammans i Åre och det är något hon uppskattat mycket.

"Det var väldigt kul att träna tillsammans. Nils är både en helt fantastisk idrottare och person och det finns mycket att inspireras av."

ANNONS

Även van der Poel uppskattade träningen.

– Jag var väldigt glad över att få träna med Tove förra året. Jag blev verkligen nedtagen på jorden av hennes kapacitet och hennes fart under träningspassen. Jag kände mig som en väldigt gammal man när hon jagade mig upp- och nedför berget, säger han.

Hoppas på nytt guld

Alexandersson tog fem VM-guld i somras, ett i varje distans hon ställde upp i. van der Poel hoppas kunna göra samma sak genom att ta sitt andra guld på lika många starter i OS.

– Tove är en otrolig idrottare och på det sätt hon fokuserar och inte räds någonting är väldigt inspirerande, säger van der Poel.

Den forne träningskompisen hoppas få se honom kliva högst upp på pallen igen.

"Jag tycker att det är häftigt att han går sin egen väg och jag unnar honom verkligen all framgång!"

Tove Alexandersson hoppas att Nils van der Poel tar sitt andra OS-guld. Arkivbild.
Tove Alexandersson hoppas att Nils van der Poel tar sitt andra OS-guld. Arkivbild. Bild: Jean-Christophe Bott/AP/TT
ANNONS