Julian Alaphilippe behåller ledartröjan i Tour de France.
Julian Alaphilippe behåller ledartröjan i Tour de France. Bild: Thibault Camus

Alaphilippe behöll ledartröjan i bergen

Julian Alaphilippe såg ut att stå still i den sista backen i etapp 18 av Tour de France. Men tack vare grym backkörning behåller fransmannen den gula ledartröjan med tre dagar kvar. Jag är sliten, men inte sänkt, säger han.

ANNONS

I 35-gradig värme slet cyklisterna i Tour de France mellan Embrun och Valloire i den första av de tre avslutande bergsetapperna.

Geraint Thomas, som låg tvåa totalt inför den 18:e etappen, ryckte i slutet av den sista stigningen i gruppen med ledaren Julian Alaphilippe – som inte kunde följa med utan kroknade helt och såg ut att stå still i den branta backen.

Men fransmannen kom tillbaka i utförskörningen och behöll den gula ledartröjan för fjortonde etappen i rad.

-Som jag trodde så var det en fruktansvärd etapp. Jag gav allt jag hade, men attackerna från Bernal och Thomas gjorde mig helt slut, men jag tog risker i utförskörningen för att behålla tröjan, säger Alaphilippe.

ANNONS

Colombianen Egan Bernal gick om Thomas och ligger nu tvåa, 1 minut och 35 sekunder efter Alaphilippe.

-Jag gjorde ett litet ryck för att se om något skulle hända och killarna följde med mig över toppen. Det var en bra dag för Egan (Bernal) att tjäna in lite tid, säger Thomas och fortsätter:

-Vi visste att det skulle bli svårt att hänga av Alaphilippe, men två dagar återstår.

Vann etappen gjorde en annan colombian, Nairo Quintana. Han slet sig loss från klungan med 7,5 kilometer kvar och lyckades behålla ledningen över mållinjen.

På söndag går cyklisterna i mål på Champs-Élysées i Paris.

ANNONS