Ett 50-tal personer har blivit mystiskt sjuka efter Ironman i Jönköping. Misstankarna riktades mot en kycklingsallad.
Ett 50-tal personer har blivit mystiskt sjuka efter Ironman i Jönköping. Misstankarna riktades mot en kycklingsallad. Bild: TIMGROOTHUIS

50 mystiskt sjuka efter Ironman i Jönköping

Ett 50-tal deltagare blev mystiskt magsjuka efter Ironman i Jönköping. Misstankarna har riktats mot en kycklingsallad, men efter provtagningar har maträtten konstaterats oskyldig. Mysteriet kvarstår.

ANNONS
|

Det var för en knapp månad sedan som triathlon-tävlingen Ironman ägde rum i Jönköping. Evenemanget som innefattar såväl simning, cykling och löpning, lämnade ett mysterium efter sig.

Ett 50-tal deltagare blev mystiskt magsjuka efter tävlingen, skriver Jönköpings-Posten.

Inledningsvis misstänkte man att det hela berodde på att deltagarna fått i sig vatten under simningen i Munksjön. Men Jönköpings kommun riktade istället anklagelserna mot en misstänkt kycklingsallad.

Salladen avskrivs misstanke

Efter vidare detektivarbete kunde miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet hitta en överbliven salladsenhet som kunde undersökas. Salladen lämnades på analys och nu har provsvaren kommit.

Salladen är oskyldig.

– Kycklingsalladen var blank. Det vi har analyserat, det finns det inte något i, säger Maria Sandquist, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen till tidningen.

ANNONS

Regionens smittskyddsenhet har tidigare meddelat att de lägger ner ärendet eftersom arrangören Ironman Group avstått från att skicka ut en enkät från smittskyddsenheten till sina deltagare. När nu kycklingsalladen står fri från skuld lägger även kommunen ner sina efterforskningar.

– Vi kan inte göra mer. Eftersom det inte kommer ut någon enkät kan man inte få ihop någon gemensam nämnare, säger Maria Sandquist.

ANNONS