Johan är namnet i HV71. Tränare Lindbom, i mitten av ledartrion, plockades in av sportchef Hult och hans assisterande Davidsson (de senare två ej med på bilden).
Johan är namnet i HV71. Tränare Lindbom, i mitten av ledartrion, plockades in av sportchef Hult och hans assisterande Davidsson (de senare två ej med på bilden).

3 x Johan skapade HV:s guldbygge

ANNONS
|

För första gången på sju år fick HV71 fira ett SM-guld igen, det femte i historien.

Efter lika många år av kvartsfinaluttåg hoppas nu Jönköpingsklubben vara tillbaka på den nivå som gav tre guld och ytterligare en finalplats under sju säsonger förra årtiondet.

Men det började med ytterligare en smäll – en som skakade om föreningen ordentligt.

Första säsongen, 2014–15, med Johan Hult som sportchef och förre forwardsstjärnan Johan Davidsson som assisterande slutade i kaos.

Fullbordat guldpussel

Dåvarande tränaren Andreas Johansson anklagades för att mobba vissa av spelarna, sportchefsparet tog ställning mot Johansson och delar av styrelsen drogs in i kaoset.

ANNONS

Det slutade med att Johansson avgick och guldformeln skapades när ytterligare en Johan plockades in, 1995 års guldhjälte (mot just Brynäs) med efternamnet Lindbom.

- Han fanns tidigt bland namnen vi diskuterade och hade de egenskaper vi sökte. Han kom visserligen från division 1, men han har etablerat sig och växt som tränare på kort tid, säger Hult.

Men inte ens med facit i hand försöker Johan Hult göra det till en "vad var det jag sa".

- Jag anser fortfarande att jag är ny på jobbet och gör fel i bland. Sånt gäller det att dra lärdom av. Det fanns olika vägar att gå, vissa saker gjorde vi rätt, andra borde ha gjorts annorlunda. Det får man ta med sig och utveckla för att bli bättre, säger han om Johanssonaffären.

Lokala hjältar

Lindbom är inte den ende lokala förmågan som plockats in i organisationen. De senaste åren har flera lokala stjärnspelare med guldanknytning lockats hem som Martin Thörnberg, som nu vann sitt fjärde HV-guld, Mattias Tedenby, tredje, Simon Önerud, andra, och skadade David Ullström, andra.

ANNONS

- Det är alltid viktigt med spelare från närområdet och att vi kan fostra spelare i HV71. Att ha småländska produkter i vårt lag ska vara ett naturligt inslag, säger västmanlänningen Hult, som gjorde sex säsonger i HV som spelare.

HV71 har också hittat rätt i att plocka talanger till klubben. Samtliga tre kandidater till priset som årets rookie i SHL är HV-spelare – målvaktsstjärnskottet Linus Söderström, backen Andreas Borgman och forwarden Lias Andersson, den sistnämnde har gått genom klubbens hockeygymnasium.

TT

Fakta: Mesta mästarna

Djurgården 16 SM-guld.

Brynäs 13.

Färjestad och Göta 9.

Hammarby 8.

AIK och Södertälje 7.

HV71 5 (1995, 2004, 2008, 2010, 2017).

Frölunda och Leksand 4.

Fakta: HV:s väg till guldet

Tvåa i grundserien, 98 poäng (en efter seriesegraren Växjö).

Slutspelet, kvartsfinal: Färjestad 4–0 i matcher – 3–1 (h), 3–1 (b), 4–3 e förl (h), 3–2 (b).

Semifinal: Malmö 4–1 – 5–2 (h), 2–3 e förl (b), 5–1 (h), 4–2 (b), 4–2 (h).

Final: Brynäs 4–3 – 5–2 (h), 2–3 e förl (b), 3–4 e förl (h), 6–4 (b), 0–2 (h), 5–3 (b), 2–1 e förl (h).

ANNONS