Flera tunga besked gällande stora idrottsevenemang kan komma under tisdagen – så väl lokalt som internationellt.
Flera tunga besked gällande stora idrottsevenemang kan komma under tisdagen – så väl lokalt som internationellt. Bild: Bildbyrån

Ödestisdag när jätteevenemangen samlas till krismöten

Den senaste veckan har beskeden om inställda matcher och tävlingar världen över duggat tätt. Under tisdagen håller de två giganterna Uefa och IOK båda krismöten för att se om sommarens EM-mästerskap och OS kan räddas. Och i Göteborg fattas samma dag beslut om det blir något Göteborgsvarv i år.

ANNONS
|

Det börjar bli svårt för den sportintresserade att hitta matcher eller tävlingar att se på. Coronavirusets framfart har i det närmaste stängt ned idrottsvärlden helt. Men för årets två största evenemang – fotbolls-EM och OS – lever ännu hoppet, även om allt färre tror att de ska kunna genomföras som planerat.

Båda evenemangen ska diskuteras på högsta nivå under tisdagen. Uefa, som arrangerar EM, är satt under stor press, inte minst från det hårt corona-drabbade Italien, som kräver att mästerskapet – som enligt planen ska inledas den 12 juni – skjuts upp. Enligt internationell media diskuteras nu möjligheterna att anordna mästerskapet i december eller flytta det till sommaren 2021. Under tisdagen ska de 55 nationella förbunden, samt Europas fotbollsligor, försöka enas i ett gigantiskt videosamtal.

ANNONS

Samma dag kommer Internationella olympiska kommittén kommer att hålla i ett krismöte angående Tokyo-OS, med planerad invigning den 24 juli. Än så länge har både arrangörslandet och IOK hållit fast vid linjen att tävlingarna ska genomföras som planerat, men i takt med att pandemin sprider sig över världen väcks allt mer frågor. Den japanske premiärministern Shinzo Abe var dock fortsatt optimistisk när han uttalade sig i helgen.

– Vi ska övervinna smittspridningen och arrangera OS utan några problem, som planerat, sa Abe.

Tidigare har Japans OS-minister öppnat för att genomföra OS senare på året – något som OS-chefen Yoshiro Moro dock tillbakavisat.

– Det är inget som jag överväger. Jag är säker på att OS går som planerat, säger Yoshiro Mori.

Göteborgsvarvets öde avgörs

Vänder vi blicken tillbaka till Sverige och Göteborg så är ovissheten stor även vad gäller årets största folkfest, Göteborgsvarvet. Att det inte blir av i maj som planerat står redan klart – men kommer det att ställas in helt eller flyttas till efter sommaren? Det är frågan som Göteborgs friidrottsförbunds styrelse ska ta ställning till under tisdagen. Ordförande Jahja Zeqiraj har tidigare sagt till GP att han vill flytta Varvet till hösten, men om det är praktiskt möjligt återstår att se.

ANNONS

På spel står mycket stora pengar för förbundet och dess föreningar.

ANNONS