Sommarjobbet: Att sjunga i barbershopkvintett

De fem medlemmarna i barbershopgruppen The Missing Piece är några av de drygt 100 ungdomar som har fått kultursommarjobb hos Göteborgs stad. – Det är det bästa sommarjobbet man kan ha, att få gå runt och sprida glädje och göra det man älskar, säger medlemmen Alvar Grimberg.

ANNONS
|

Det är en nyfiken skara som stannar upp och ställer sig i en halvcirkel runt de unga herrarna i The Missing Piece. Gruppen vecklar ut sitt medtagna bord och sätter på sig de trådlösa mikrofonerna. Ingen i publiken verkar vara riktigt säker på vad som ska hända. Kommer de att dansa? Blir det trolleri? Egentligen ser de kanske mest ut som en blandning av en popgrupp och ett par ekonomistudenter. Därför är förvåningen stor när de plötsligt släpper loss i ljuv stämsång.

Uppskattade spelningar

Samtliga medlemmar i The Missing Piece är mellan 17 och 18 år. Gänget har hållit på i snart två år, men aldrig har de haft det så tätt mellan spelningarna som nu. Sex gig per dag blir det, genom kultursommarjobbet. Den här dagen håller de till på Harry Hjörnes plats.

ANNONS

– En del a capella-musik är rätt välkänd, men det är kanske inte så många som står och sjunger såhär öppet. Det känns som att vi blir väldigt uppskattade var vi än är, säger Alvar Grimberg.

– Ingen har klagat hittills i alla fall. Det är i sådana fall vi själva som klagar, säger Oscar Hök, som också är med i gruppen.

Gruppen började i skolan

De förklarar att gruppen kom till när fyra av medlemmarna gick tillsammans i Nordhemsskolans musikklasser.

– Vi ville fortsätta att sjunga, så vi började repa hemma i stället, säger Lukas Lönnbro som även han sjunger i kvintetten.

Efter det hörde de av sig till Kulturskolan och sade att de behövde någonstans att vara, och så var projektet igång igen.

Alltid något som fattades

Förutom Alvar Grimberg, Oscar Hök och Lukas Lönnbro består The Missing Piece också av Bengt Gilbert och Lukas Clausson. Bandnamnet kom till då det alltid var något som fattades när gruppen skulle repa. Om det inte var rösten som fattades så var det en mikrofon som fattades. Och inte sällan var det en av medlemmarna själva.

En fördel med att vara en a capella-grupp, förklarar de, är att man inte har så mycket att bära på när man tar sig runt och uppträder på olika platser.

ANNONS

– Vi har ju inga instrument, så det blir ju väldigt lätt, säger Bengt Gilbert.

Siktar framåt

På torsdagens första spelning framfördes allt från Kent-covers till klassiska barbershopnummer. Ambitionen är att fortsätta sjunga tillsammans och att bli bättre. Men först ska de ta en paus i några veckor.

– Vi har umgåtts mycket nu. Man börjar hitta grejer att irritera sig på, säger Lukas Clausson.

Det här är The Missing Piece

  1. Gruppen startade 2015 i Göteborg. Består av Alvar Grimberg, Lukas Clausson, Oscar Hök, Bengt Gilbert och Lukas Lönnbro. Samtliga medlemmar är mellan 17 och 18 år.
  2. Bland de stora influenserna finns grupper som Solala, Duratrion, Deo och Galenskaparna & After Shave.
  3. På fredagen gör de sina sista framträdanden som kultursommarjobbare mellan 12 och 17. Platsen för uppträdandet annonseras på Kultursommarjobb Göteborgs Facebook-sida.
ANNONS