Birgitte Bonnesen. Bild: Mattias Ahlm
Birgitte Bonnesen. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Birgitte Bonnesen

Bankchefen pratar mat och andras pengar.

ANNONS
|

Det handlar mycket om mat då koncernchefen och vd:n för Sveriges fjärde största bank berättar om kulturkrockarna när hon för 30 år sedan kom till Sverige från Danmark. Det söta matbrödet. Cider och smörgåstårta istället för smörrebröd och öl.

Det var också svårtatt förstå chefen när han frågade: "Har du lust att göra ...?" Det var ingen fråga, det betydde "Gör!"

"Jag var van vid att man talade klarspråk", säger Brigitte Bonnesen som berättar hur hon efter mötena på jobbet i början fick gå tillbaka och fråga vad man egentligen kommit fram till..

Sen blir det familjehistoria och jag tappar intresset. Men spetsar öronen igen när hon kommer in på bankjobbet, för som hon säger, "alla svenskar har en relation till sin bank och de flesta är negativa".

ANNONS

Bonnesen förstår inte varför människor klagar på bankernas höga vinster. "Pensionsfonderna är ju stora aktieägare så när vi går bra får ni pengar".

Hon nämner inte attvi kunder bidrar rejält till vinsten med våra bolåneräntor (enligt Finansinspektion ligger bankernas vinster från bolånen på skyhöga nivåer ochvinstmarginalen för svenska banker ärmycket högreän i våra grannländer ).

Hon pratar inte heller om kritiken motbankchefernas höga löner (Bonnesen hade förra året 13 miljoner i årslön, vilket i och för sig inte är något med SEB:s Annika Falkengren som förra året med pensionsavsättningar och bonus drog in över 23 miljoner).

Medan mormor gärna får vara med i Sommarpratarnas programär det ingen jag hört mer än Bert Carlsson förra året som pratar om sina pengar. Det hade varit intressant att höra någon som jobbar med pengar och tjänar så mycket mer än hon behöver, och kan göra av med,prata om just det.

LÄS MER: Här är årets alla sommarpratare

ANNONS